Uncategorized

Economische schade door coronacrisis minder dan verwacht

Wannes Neukermans

In zijn nieuwe groeiprognoses verwacht het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de wereldeconomie de komende twee jaar vrij fors zal groeien. Het IMF verwacht dat de economie in 2021 met 6 procent, en in 2022 met 4,4 procent zal groeien. Dat is te danken aan de vrij efficiënte vaccinatiecampagne in veel landen en met de plannen om fors te investeren.

De nieuwe prognoses lijken positiever dan die van begin dit jaar. Het IMF is er van overtuigd dat de wereldeconomie snel zal herstellen. Ook lijkt de economische krimp door de coronacrisis minder groot uit te vallen dan verwacht.

Geen blijvende schade

Vooral de meest ontwikkelde economieën zorgen voor deze positieve groeiprognose. Zij zullen de coronacrisis zonder blijvende schade te boven komen. Volgens het IMF heeft dat te maken met de vaccinatiecampagnes die op volle toeren beginnen draaien en met de relanceplannen waarbij overheden van plan zijn fors te investeren. Tegen 2024 zouden de meest ontwikkelde economieën 1 procent minder produceren dan voor de coronapandemie.

Voor de zwakkere economieën is er minder goed nieuws. De vaccinatiecampagne verloopt er trager, in sommige landen zijn er zelfs nog geen vaccins. Bovendien kunnen regeringen daar minder middelen in hun economie pompen en zijn veel mensen afhankelijk van het toerisme. Ook het onderwijs heeft er harder geleden onder de pandemie, door een gebrek aan afstandsonderwijs.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen