El Kaouakibi al meer dan half jaar met ziekteverlof: en dat wellicht nog minstens tot mei 2021

Vlaams minister van Binnenlandse Zaken (Open Vld) met Sihame El Kaouakibi bij de persvoorstelling. Foto: Photonews

Binnenland politiek

El Kaouakibi al meer dan half jaar met ziekteverlof: en blijft dat wellicht nog zeker tot mei 2021

Kristof Luypaert

Nu Sihame El Kaouakibi ontslag nam uit de Open Vld stapte maar weigert haar zetel terug te geven aan de partij vragen velen zich af of en waarom haar parlementaire onschendbaarheid nog niet is opgeheven. Bovendien vernam PAL NWS uit betrouwbare bron dat haar ziekteverlof minstens zou zou lopen tot mei 2021.

Dat El Kaouakibi al ‘enkele maanden’ niet meer in het Vlaams Parlement te bespeuren is en geen parlementaire activiteiten uitvoerde is algemeen bekend. Volgens onze bronnen is ze al sinds oktober 2020, intussen dus al meer dan een half jaar geleden, met ‘ziekteverlof’.

Zolang ze beschikt over een geldig medisch attest ontvangt ze dus gewoon haar parlementaire wedde verder. Zomaar snel een ‘controlearts’ sturen is overigens niet mogelijk. Dat El Kaouakibi regelmatig op sociale media verscheen met filmpjes of dat ze aanwezig was op de inmiddels veelbesproken persconferentie met Johan Vandelanotte doet daar niets van af. Ook indien een rechter of rechtbank zou vragen haar onschendbaarheid op te heffen blijft ze juridisch recht hebben op een parlementaire wedde.

Ironisch genoeg is haar ontslag uit Open Vld financieel een goede zaak voor El Kaouakibi. In alle partijen zijn parlementsleden immers verplicht een percentage van hun wedde aan de partij door te storten. Die ‘afdracht’ zoals men dat in het politiek jargon noemt valt nu weg.

Wat is parlementaire onschendbaarheid nu precies?

Parlementsleden zijn in principe “onschendbaar”. Dat wil zeggen dat in de strafprocedure gericht tegen een parlementslid gericht, speciale voorschriften gelden. De basis van het concept parlementaire onschendbaarheid ligt er in dat een parlementslid kan werken zonder willekeurige of politiek geïnspireerde acties van de rechterlijke of van de uitvoerende macht.  

Die speciale voorschriften gelden trouwens enkel in strafzaken, niet in burgerlijke of in tuchtzaken en enkel tijdens de zitting van het Vlaams Parlement. In het geval van El Kaouakibi is dat dus tot aan de volgende verkiezingen van het Vlaams Parlement.

Let wel parlementaire onschendbaarheid is niet hetzelfde als ‘immuniteit’ of ‘voorrang van rechtsmacht’. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor magistraten. Zij kunnen enkel voor een ‘hogere’ rechtbank verschijen.

Parlementsleden blijven wat dat betreft, net zoals u en ik, steeds onderworpen aan alle strafwetten en verschijnen desgevallend voor een gewone rechtbank. Recent is zo Christian Van Eycken nog veroordeeld wegens moord.

Huiszoeking

Een huiszoeking bij een parlementslid mag alleen uitgevoerd worden als de parlementsvoorzitter of een parlementslid dat door de voorzitter is aangeduid aanwezig is. Momenteel weigert het parket informatie te geven of er huiszoekingen hebben plaatsgevonden bij El Kaouakibi.

Wanneer een onderzoeksrechter over elementen beschikt om een zittend parlementslid aan te houden, of voor de rechtbank te brengen dan moet het Vlaams Parlement daarmee akkoord gaan. Enkel in dit geval is er “opheffing van de parlementaire onschendbaarheid”.

Parlementaire onschendbaarheid  geldt alleen tijdens de parlementaire zittingen en enkel voor strafzaken. Voor burgerlijke zaken of tuchtzaken gelden die speciale voorwaarden niet. De basis voor de parlementaire onschendbaarheid is artikel 59 en 120 van de Grondwet.

Die parlementaire onschendbaarheid kan overigens énkel worden opgeheven wanneer het gerecht daar expliciet om vraagt. Noch de parlementsvoorzitter, noch een parlementaire meerderheid beschikt over de mogelijkheid om zelf zo’n initiatief te nemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

29 gedachten over “El Kaouakibi al meer dan half jaar met ziekteverlof: en blijft dat wellicht nog zeker tot mei 2021”

  1. Wees maar gerust dat ze met haar ploeg “raadgevers” alles tot de laatste eurocent gaat uitknijpen om haar zakken verder te vullen.
    Hoe zouden ze nu willen dat de burger nog enig respect vertoont voor dergelijke smeerlappen, zowel diegenen die het doen als diegenen die het indekken en niets doen om het te verhelpen.
    Idem dito met de Covid maatregelen, lafaards die hun verantwoordelijkheid ontlopen, dat zijn politici anno 2020.

  2. Begrijp de reactie van Tom maar voor haar te verwijten dat ze nog niets fedaan heeft voor haar parlementaire wedde???? Hoeveel van VB zitten er al jaren in het parlement rapen hun wedde op af en toe eens tegenstemmen dan zijn ze indien nodig allemaal aanwezig. Voor hetzelfde bedrag en pensioen. TOMMEKE TOMMEKE.

  3. Een ding begrijp ik niet. Waarom mag de voorzitter van het Vlaamse Parlement geen controle-arts sturen? Hier is toch sprake van gerede twijfel.
    Waarom krijg je als parlementslid na een afwezigheid van langer dan een maand nog een (volledige) wedde uitgekeerd? Normaal gezien val je dan toch terug op de mutualiteit aan 60% en gelimiteerd in bedrag. Lijkt me een goede case voor de minister van werk, die langdurig zieken wil activeren.

  4. Geen aandacht aan besteden enkel haar termijn laten uitdoen en vanaf dan……
    Haar voor de rechtbank brengen..
    alle gelden terugvorderen met intresten vanaf de Dag dat zij die gelden misbruikt heeft.
    Ook een vervolging met veroordeling en gevangenisstraf vragen met verbod nog zaken te mogen doen in belgie en ziht maar zeker van dat het dan gedaan is met die grootheidswaanzin…

  5. In wat voor een land leven we eigelijk.
    We moeten niet onderdoen voor Zuid Amerikaanse Aziatische of Afrikaanse landen nee hoor absoluut niet Wij zijn het meest corrupte land van West Europa .Dit staat als een paal boven water.
    De Belgische politici zouden zich mogen dood schamen, ik ga er geen traan voor laten .voor niemand.Ze zijn in de politiek gestapt om de mensen hier in Belgie te bedriegen te beliegen en hun zakken te vullen met het geld van de bevolking die zich ziek btaald aan belastingen.In wat voor een land leven we ? Ze moesten zich van alfa tot omega schamen maar dit is tuurlijk teveel gevraagd.
    Arm arm Belgie.

  6. de tentakels van het blauwe gespuis zijn zeer lang,quickie-stickie horen we niet en nochtans is justitie zijn departement.Een NVA-er of een VB-er was al opgesloten of in voorwaardelijke hechtenis genomen.Hopelijk blijft ze in de Vlaamse regering tot 2024,totdat er nieuwe verkiezingen komen zodat iedereen weet welk gespuis er zit in die partij en wordt ze naar de kiesdrempel gestuurd.Een reden te meer om moslims uit het Parlement te weren.

  7. Terwijl je weet dat ze niet genoeg kiezers had om te mogen zetelen maar door Trutten en Tommelzwein toch in het parlement gezet geweest is (voor bewezen diensten) gaat diezelfde nog verkondigen dat ze het mandaat dat ze gekregen heeft van haar ???kiezers??? blijft opnemen. Volgende verkiezing VB + NVA en ze hebben kans om op te kuisen. Als zij geen kleur bekennen hoop ik op een zware revolutie. Genoeg is genoeg!

  8. Het is toch heel vreemd dat we zowel Bartje Somers als Gwenneke Rutten in deze nog niet gehoord hebben aangaande hun oogappel.
    Ik hoor Somers de dag voor de onthullingen van Faroek Özgünez nog zeggen.
    Letterlijk citaat.
    “ZIJ HEEFT ZEKER NOG EEN TOEKOMST IN DE PARTIJ”.
    De vraag is: welke toekomst in partij Bart???

  9. Die beerput zal niet uitgeklaard of gereinigd worden, en dan nog, de stank blijft hangen en de rioolratten doen ijverig verder en banen zich stilaan een weg naar hun beschermende doch evenzeer stinkende beerput ” Europa ” Let wel.. ik maak geen onderscheid, al die kleurrijke ratten die er zich bewegen zijn gelijk.. De bol kaas “Europa” ondertussen al goed belegen, zit vol gaten. Meer moet een rat niet hebben !

  10. De onderzoeksrechter moet dringend haar parlementaire onschendbaarheid laten opheffen…alle rekeningen laten blokkeren voor zoverre er nog iets opstaat..dat zal ze wel afgehaald hebben die bruine rat..jammer dat de regering niet valt dan was ze gewoon een vogel voor de kat..het word nu tot oo het bot uitgeklaard en in de begijnenstraat hangt een groot bord met welkom op

  11. Belgie van Europa hoogste belastingdruk ,hoogste aantal politiekers , hoogste aantal ambtenaren,hoogste aantal immigranten, hoogste aantal nietsdoeners ,hoogste aantal schandalen van politieke poen pakkers,hoogste uit betaling periode uitstap politiek.
    Daartegen laagste corona prikken,laagste pensioenen,laagste niveau werking staat ,laagste kwaliteit wegennet,
    en zo kunnen we nog een tijd doorgaan in dit apenland afrekening 2024 hopelijk vroeger om al die beroeps en dynastie politiekers voorgoed de laan uit te sturen

  12. Waarom zijn al die subsidies nodig? Racisme en discriminatie mag toch niet? Allochtonen willen toch volledig gelijk behandeld worden als autochtonen? Er zijn toch genoeg jeugdbewegingen, sportclubs (of geprefereerde boksclubs) en dansscholen in dit land? Voor tewerkstellingsprojecten is er toch VDAB en RVA? Onderwijs is even gratis en toegankelijk voor allochtonen. Ze betalen geen belastingen en krijgen toch evenveel kindergeld? In realiteit krijgen ze overal ruime voorrang. En we spreken hier over de hoeveelste generatie? Zijn ze nu nog niet ingeburgerd? Moet hun inburgering nu nog blijven gesubsidieerd worden? Hoeveel generaties zijn er nog nodig om die extra-subsidies te laten ophouden? Neen, die allochtonen -bijna allemaal arabische moslims- willen helemaal niet gelijk behandeld worden, ze willen maar wat graag gigantisch gesubsidieerd worden: de reden is duidelijk. Exact voorbeeld: voorbereiding gemeenteraad Mechelen eind jaren ’80: Jeugdhuis Rzoezie (Marokkaans): 30.000.000 BEF (zonder 1 pink goedgekeurd), Scouts: 100.000 BEF nog onzeker! Vraag om hun tenten naar de kampplaats in de Ardennen te vervoeren met een camion van de stad werd geweigerd: te duur. Begin jaren ’90 kwam er consternatie: Rzoezie verspreidde berichten via internet: ‘Vlaamse vrouwen zijn hoeren die eerst moeten verkracht en dan gedood worden. De enige goede Belg is een dode Belg’. Ocharme, die jongeren die dàt verspreid hadden moesten nog meer gesubsidieerd worden, want kansarm! Dit onhoudbaar subsidiesysteem is puur racisme en discriminatie in stand houden. AFSCHAFFEN die extralegale subsidies!

  13. Dus met andere woorden: Corruptie van politici allerhanden, en alles wat mis gaat in Vlaanderen/belgië is de schuld van Vlaams Belang.
    Een beetje te vergelijken met wat president Trump overkwam (volgens de MSM Björn Soenens, Greet De Keyser) alles wat de laatste 4,5 jaar in Amerika verkeerd loopt is/was de schuld van Trump.
    Wakker worden Pierre.

  14. Als hier geen serieuze en eerlijk onderzoek naar komt met de gepaste straf. Dan heeft de hele politiek haar geloofwaardigheid verloren. Als ze allemaal nu nog altijd de andere kant op kijken, geeft me het gevoel dat ze zelf boter op het hoofd hebben.

  15. Momenteel een van de beste politica’s die er zijn! Velen kunnen haar als voorbeeld nemen! Vooral de ja knikkers die enkel doen wat de partij hen oplegt .Ik voel mij niet te beroerd om dat te zeggen als niet VB-aanhanger! Zo hebben we er veel te weinig!

  16. Jij misschien wel maar een parlementair valt daar niet onder! Die worden gewoon door betaald! Privileges he man..tiens het verwondert mij dat de linkse kapel daar nog niets aan gedaan heeft. Woke weet je wel, privileges moeten toch afgeschaft worden en zeker voor witte mannen en ook vrouwen want die worden meestal niet vermeld maar die bestaan wel degelijk! De ironie is dat het meestal witte vrouwen zijn die witte mannen beschuldigen dat ze wit maar ik dwaal af…

  17. Het het omgedraaide wereld.parasieten en niet rechthebbenden hebben vandaag alle rechten.hard werkenden mensen dat incorrect veel te veel belastingen betalen worden gewoon gediscrimineerd en in een hoek geduwd. Dat is puur en echte discriminatie tegen het eigen volk.het wordt in deze land racisme opgekweekt tegen onszelf.het wordt tijd dat parasieten criminelen,en zakkenvullers buitenspel gezet worden en al de gestolen rijkdommen terug afgepakt worden .

  18. Het antwoord is eenvoudig; je valt KIBI niet aan maar in feite het systeem… waar je zelf deel van bent. Vanuit politieke hoek zal je niet veel vragen tot actie horen. Reden: de politieke schandalen van de voorbije decennia tot KIBI in gedachten, zou het zeer naïef zijn te denken dat al onze parlementariërs financieel maagdelijk zijn. Alleen al door hun wedde en vergoedingen verrijken ze zich op “wettelijk georganiseerde” wijze, maar dat is slechts het “zichtbare” deel van hun inkomens. Mistig zijn de mandaten (nu wettelijk geregeld en zichtbaar als je ze effectief opzoekt). Onzichtbaar zijn bv. voorkennis, belangen in nijverheid en industrie, netwerken, enz. Op dit niveau speelt politieke kleur geen rol, het is één happy family.

Plaats een reactie

Delen