Theo Francken (Photonews)

Theo Francken (Photonews)

Uncategorized

Enorme achterstand bij beroepsdossiers bij de raad voor Vreemdelingenbetwisting

Wijnand Meeus

Er heerst een grote achterstand van meer dan 10.000 dossiers bij de beroepsdossiers bij de raad voor Vreemdelingenbetwistingen. 92 procent van die achterstand zit bij de Franse taalrol blijkt na vraag van Theo Francken (N-VA) aan staatsecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). “Het probleem is niet het tekort aan rechters. Het probleem is dat er een veel te groot verschil is wat werkethiek betreft”, klinkt het bij N-VA.

“Eind 2020 bestond de achterstand bij de RVV 10.082 beroepen in totaal”, klonk het bij Francken. “9.224 van de 10.082 dossiers zijn dossiers van de Franse taalrol. Dat is 92 procent. De Nederlandse taalrol kent met 858 dossiers quasi geen achterstand meer. De achterstand bij de Franstaligen is al jaren een oud zeer. Door de verplichte pariteit zijn er nochtans evenveel Franstalige rechters als Nederlandstalige.”

Problemen met de werkethiek

Volgens partijgenoot en Kamerlid Christof D’Haese ligt de achterstand niet aan een tekort aan rechters maar eerder aan een verkeerde werkethiek. Hij hekelt dan ook het systeem van de ‘voor het leven benoemde rechters’. “Staatssecretaris Mahdi wil de achterstand verder wegwerken. Goede zaak, maar hij wil dit onder andere doen door nog maar eens bijkomende rechters aan te werven. Dit is een verkeerd signaal”, zegt D’Haese. “De RVV telt meer dan rechters genoeg. Het probleem is niet het tekort aan rechters. Het probleem is dat er een veel te groot verschil is wat werkethiek betreft.”

“Heel veel rechters werken bijzonder hard, ook Franstalige, laat dat duidelijk zijn, maar sommige veel minder”, gaat hij verder. “Deze voor het leven benoemde rechters kunnen op geen enkele wijze gesanctioneerd worden. Er is geen enkele stok achter de deur. Dát is al jaren het echte pijnpunt. Ik diende samen met Theo Francken, Yoleen Van Camp en Darya Safaï een wetsvoorstel in om de rechters van de RVV eindelijk te kunnen sanctioneren als ze hun belangrijke taak niet ernstig nemen.”

Problemen met de duur en slaagkansen

Ook N-VA-Kamerleden Darya Safaï en Yoleen Van Camp zien nog te veel problemen in het systeem van beroepsmogelijkheid bij de RVV. “De hangende asielberoepen moeten prioritair weggewerkt worden wegens hun enorme kostprijs”, klinkt het bij Safaï. “Elke asielzoeker heeft immers ook nog tijdens de volledige duur van zijn eerste beroepsprocedure recht op gratis bed, bad, brood en begeleiding, al dan niet in individuele huizen en appartementen. Elke achterstand hier is in feite onaanvaardbaar.”

Daarnaast worden nog te veel onrealistische beroepen aanhangig gemaakt volgens Van Camp. “Puur om toch langer in België te kunnen blijven. Deze logica moet er uit. Enkel beroepen met een reële kans op slagen zouden nog ingediend mogen worden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

5 gedachten over “Enorme achterstand bij beroepsdossiers bij de raad voor Vreemdelingenbetwisting”

  1. deze problematiek zal nooit veranderen.Zie de rellen in het Ter Kameren bos,90%waren franstaligen,de ophitsers waren walen,zij hebben een straat cultuur en dit was al in 1830 toen de Rouches naar BXL kwamen om de boel in brand te steken.Wij,Vlamingen,zullen nooit in opstand komen,wij zullen ons laten domineren door de franstaligen en binnenkort door de moslims,wij zijn zo’n nederig en te onderwerpen volk.De Haan kraait 3 maal en de Leeuw ,die slaapt verder.

  2. Brux,alles wat Vlaams is zal door franstalige rechters voor zich uitgeschoven worden.Franstalige jongeren die keet schoppen,allochtone of niet,zullen niet vervolgd worden.Hoeveel zijn er op gepakt,4 op 5000.In Antwerpen houden ze de boel kort,daar geven Vlaamse rechters de toon aan.

  3. “recht op gratis bed, bad, brood en begeleiding” er wordt nog een belangrijke hulp vergeten. “dringende medische hulp”. Een eenvoudig “doktersbriefje” is voldoende om alle medische hulp te krijgen dat men maar wenst. Dat kost ons handenvol geld want er wordt gretig gebruik van gemaakt.

Plaats een reactie

Delen