Recep Tayyip Erdogan (Shutterstock)

Recep Tayyip Erdogan (Shutterstock)

Uncategorized

Erdogan vernedert von der Leyen door haar geen stoel aan te bieden

Pieter Van Berkel

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan voorzag geen stoel voor EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, een vrouw, tijdens een topontmoeting dinsdag. Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, die wel een stoel kreeg aangeboden, maakte geen aanstalten om zijn zitje aan von der Leyen af te staan.

Dinsdag vond een topontmoeting plaats tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan enerzijds, en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen anderzijds. Het leek erop dat Erdogan geen stoel voor von der Leyen had voorzien in de vergaderzaal in Ankara, waar de ontmoeting plaatsvond. Voormalig Belgisch premier Michel, die zich in de enige stoel naast Erdogan neerplofte, maakte geen aanstalten om zijn plaats aan von der Leyen af te staan.

Von der Leyen stond er enige tijd ongemakkelijk bij en staarde voor zich uit, niet goed wetende waar zij geacht werd te gaan zitten. Ze gebaarde met haar rechterhand en leek iets te prevelen. Michel lijkt geen acht te slaan op de gênante situatie.

Uiteindelijk werd von der Leyen een plaats op een beige bank aangeboden, op zo’n twee meter afstand van Michel en Erdogan. Daarmee zat von der Leyen tegenover de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu, die een lagere rang bekleedt in het diplomatieke protocol.

“Gechoqueerd”

Doorgaans worden Michel en von der Leyen als gelijkwaardig in rang beschouwd. Bij andere gelijkaardige ontmoetingen tussen Erdogan en de voorzittersduo’s van de Europese Unie – die toen nog beiden mannen waren – kregen die wel gelijkwaardige stoelen aangeboden.

EU-Parlementslid Assita Kanko (N-VA) zegt “gechoqueerd” te zijn door de beelden. “Als vrouw, moeder van een meisje, politica en Europeaan ben ik erg gechoqueerd als ik deze beelden zie van EU-leiders in Turkije”, schrijft Kanko op Twitter. “Dit breekt mijn hart echt en gaat in tegen alles waar ik voor sta.”

Bekijk hier de video via PAL NWS!

Kanko stelt zich ook de vraag waarom Michel gewoon ging zitten. “Waarom kon hij niet naar zijn plaats gaan, zich draaien, kijken naar von der Leyen en solidair zijn”, vraagt ze. “Een statement. Ik kijk uit naar het debat. Niet alleen von der Leyen maar ook de EU werd hier vernederd.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

24 gedachten over “Erdogan vernedert von der Leyen door haar geen stoel aan te bieden”

  1. Een geldverslindend gedrocht dat al meermaals zijn incompetentie heeft bewezen en haar eigen continent laat overspoelen door aanhangers van een totalitaire godsdienst, verdient geen respect.

  2. Deze onbeschofte kerel is geen leider maar een haatdragend Godsdienstfanaat ..noem hem geen boer , dat is deze zeer ondernemende en vindingrijke mensen beledigen , geen boeren geen eten …geen Erdogan geeft geen gekeel en gemartel , hou zo’n beest uit een leidersfunctie …

  3. Dat Erdogan niet zuiver is weten we al lang, maar dat Michel zo’n ‘boer’ is wist ik niet. Triestige vent, niet voor niets Mr. Potato head in de wandelgangen van de Eu…

  4. Waar blijft de woke-storm nu? Of mag een moslim meer dan “witte” mannen? Tja, en dat Michel niet reageerde verbaast niks, hij staat er altijd bij voor spek en bonen.

  5. Wanneer stopt de eu met Turkije, we zien dat het land onder erdogan afgleid naar een land dat geregeerd word door een diktator. Geen steun meer geven en het liefst proberen wel weer een democratisch persoon daar aan de macht helpen.

  6. En zo tonen zowel Erdogan als Michel hun ware gelaat. De eerste maakt heel duidelijk wat zijn idee is van de status van de vrouw = bescheiden op de achtergrond wachten om te (be)dienen of tot het meneer belieft het woord tot haar te richten. De 2e is blijkbaar even onvriendelijk, arrogant als onbeleefd – een “heer” staat zijn zitplaats af aan een dame – en bevestigd door snel zijn zitje in te nemen dat Ursulake ver achter/onder hem staat.
    Dames, ’t is duidelijk wat we van deze heerschappen mogen verwachten….

  7. Autocraat Erdogan deed enkel over wat autocraat Poetin in januari 2007 hem al eens voordeed met een andere Duitse politica. Toen de Duitse bondkanselier Angela Merkel hem een bezoek bracht in Sotsji, nam hij zijn labrador Connie mee naar de ontmoeting. Poetin beweerde achteraf dat hij niet wist dat Merkel bang was van honden en dat hij haar enkel wilde blij maken. Misschien was dat ook de bedoeling van would-be sultan Erdogan met betrekking tot Ursula Van Der Leyen. Autocraten Poetin en Erdogan kunnen het trouwens goed met elkaar vinden.

  8. Michel was toch diegene die ooit aan de juiste kant(van de geschiedenis) wilde staan!Ditmaal deed hij dit letterlijk op een boertige manier terug over.Deze “man” doet mij altijd denken aan de politie agent uit Allo Allo wanneer hij Engels brabbelt!Waar zijn nu de reacties van de feministen en van de progressieve vrouwelijke politici die onze parlementen rijk zijn?Bij de voorzitster van Groen,de Turks/Belgische Almatici,blijft het oorverdovend stil!Is ze bang dat haar familie in Turkije zou worden lastiggevallen door dictator Erdogans politie diensten?Als het over Trump ging dan was hun verontwaardiging enorm,nu is het algemene radiostilte!In de theehuizen te Beringen en omgeving zullen de Turkse mannen/Grijze Wolven eens instemmend knikken met de score die hun grote leider behaalde.De vetbetaalde”leiders” van de EU werden voor de zoveelste maal oeverloos belachelijk gemaakt!Ondertussen blijven ze zoete broodjes bakken met de nieuwe salafistische sultan die nogmaals langs de kassa mag passeren.

  9. Woke is enkel naar witte mannen toe. Enkel zij zijn racistisch, seksistisch, homofoob, islamofoob, ….
    Omgekeerd geldt dit blijkbaar niet. Ooit gehoord van Christenfoob, manofoob of blankofoob? Ik nog niet.
    Hetzelfde geldt voor politiek correctheid. Al nagedacht waarom er nog niet gesproken werd om de parlementaire onschendbaarheid van Sihame el Kaouakibi af te nemen? Of is dit ook enkel voor blanke mannen (Dries Van Langenhove voor een busje pepperspray?). Blijkbaar is miljoenen verduisteren daarvoor geen reden genoeg.

Plaats een reactie

Delen