China en de EU. Foto Shutterstock.

China en de EU. Foto Shutterstock.

Uncategorized

EU boos op China: “China brengt vrede in gevaar”

Ruben Notteboom

De Europese Unie is niet blij met China. Volgens Europa brengt het communistische regime namelijk de vrede in en rond de Zuid-Chinese Zee in gevaar. In 2016 werd door de internationale gemeenschap besproken welk zeegebied aan China toebehoort, maar Peking heeft die beslissingen nooit aanvaard.

Daarom wil Europa de Chinese invloed in het gebied proberen in te perken. De Filipijnen zijn alvast blij met dat nieuws. Afgelopen vrijdag tekende het land namelijk nog een diplomatiek protest aan tegen de Chinese druk. De Filippijnen beweren namelijk dat China boten “bemand door mariniers” naar betwiste gebieden stuurt. China ontkent deze aantijgingen.

“China ondermijnt de regionale stabiliteit en internationale orde”

Een woordvoerder van de EU vertelde aan het Britse persagentschap Reuters dat “de spanningen in de Zuid-Chinese Zee voortdurend toenemen, vooral tussen de Filippijnen en China.” De Europese Unie maakt zich zorgen dat de “unilaterale acties de regionale stabiliteit zouden kunnen ondermijnen en de internationale orde zou kunnen vestoren.”

De EU hoopt dat er een vredevolle oplossing op tafel kan gelegd worden, maar vooral dat de beslissingen van 2016 zullen worden gerespecteerd. China verwierp die unilateraal, maar de internationale gemeenschap ging daar niet mee akkoord.

Biden wil “gecoördineerde aanpak”

China waarschuwt dat de “Zuid-Chinese Zee geen middel zal worden om de Chinese soevereiniteit te onderdrukken. Andere grootmachten zullen ook niet strijden voor dat gebied.” Peking beweert zich zorgen te maken over de druk van Europa en andere mogendheden, op verzoek van de Amerikaanse president Joe Biden.

Biden wil namelijk een “gecoördineerde aanpak” van China, wat vooral sancties impliceert. Dat komt niet alleen door de toestanden in de Zuid-Chinese Zee, maar ook door de onderdrukking van de Oeigoeren die in kampen worden opgesloten, gemarteld… Vrouwen zouden zelfs onder dwang gesteriliseerd worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “EU boos op China: “China brengt vrede in gevaar””

  1. De EU is het keffertje van de VS.Al hetgeen dat Biden nu aankaart is top!Toen den Donald dit zei stond het hele politieke establishment in Brussel op zijn achterste poten en werd hij voor oorlogsstoker versleten.Het kan verkeren zei Bredero.Het is overduidelijk dat Biden het chouchouke is van onze linkse MSM,die ons al jaren indoctrineren.Onzen Björn en ons Greet zitten ergens in een strandbar te Californië hun overuren die ze ten tijde van Trump opbouwden op te nemen want ze zijn in geen velden en wegen meer te bespeuren!

  2. Ik dacht dat Trump daarmee al bezig was? Soenens, wat is er aan de hand, als topanalist van de VS moet je daarover toch wat gal kunnen gespuwd worden? En de EU…de Chinezen zullen eens goed lachen, een bende uitgespuwde nationale politici die geen bankencrisis aan kunnen, geen migratiecrisis aankunnen, en zelfs geen contracten kunnen sluiten met vaccinleveranciers in een pandemie zodat hun bevolking dagelijks met duizenden afneemt…

Plaats een reactie

Delen