De Turkse president Erdogan. Foto Shutterstock.

De Turkse president Erdogan. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Europa waarschuwt Erdogan: “Respecteer fundamentele rechten en vrijheden”

Ruben Notteboom

De Europese Unie wil nauwer samenwerken met Turkije en haar partnerschap versterken, maar enkel als Turkije de principes van de rechtsstaat en fundamentele rechten van de mensen respecteert. De Turkse overheid heeft daar volgens de EU namelijk geen oog voor.

Eind maart trok Turkije zich terug uit de Europese conventie over vrouwenrechten. Die conventie zou namelijk de “traditionele familiewaarden” ondermijnen en aanzetten tot homoseksualiteit. Mede daardoor roepen Charles Michael en Ursula von der Leyen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om opnieuw fundamentele rechten, vrijheden en principes te respecteren.

Samenwerking met Ankara en Erdogan onder voorwaarden

“We willen samen op de ingeslagen weg verdergaan”, zei von der Leyen tijdens een bezoek aan Ankara dinsdag. “Maar dit is nog maar het begin van het proces.” De EU en Turkije willen economisch samenwerken, de migratiestromen beter aanpakken en de Turken makkelijker toegang geven tot Europa. Maar dan moet Turkije ook de rechtstatelijke principes en fundamentele rechten opnieuw op de agenda plaatsen.

Ook Charles Michel staat achter deze uitspraak. “Dat zijn kernwaarden voor de Europese Unie. We hebben onze diepe bezorgdheid overgemaakt, zeker wat betreft de vrijheid van meningsuiting en het viseren van politieke partijen”, zei Michel. Hij wijst bijvoorbeeld op de aanpak van pro-Koerdische politici in Turkije die onderdrukt worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

7 gedachten over “Europa waarschuwt Erdogan: “Respecteer fundamentele rechten en vrijheden””

  1. …”de Turken makkelijker toegang geven tot Europa” is een Freudiaanse verspreking. Von der Leyen bedoelde in werkelijkheid “de Turken makkelijker terugnemen van Europa”. Kan iedereen overkomen hoor.

  2. Hoe serieus denk je dat Erdogan de EU gaat nemen? Een geldverslindend gedrocht dat zijn incompetentie meermaals heeft bewezen gaat hier met het opgestoken vingertje iemand de les leren. De uitspraak van mevrouw Von der Leyen met betrekking tot het gemakkelijker toegang verschaffen van Turken naar Europa, is beangstigend. Het toont nog maar eens aan hoe de EU haar eigen continent naar de verdoemenis helpt.

  3. Ome Erdoğan laat weten dat hij stante pede zijn leven gaat beteren: de christenvervolging stopzetten, stoppen met buitenlandse terreurgroepen te ondersteunden, de Koerden erkennen als minderheid, Cyprus teruggeven aan Griekenland en de Armeense genocide erkennen. En als je dat niet gelooft…

  4. Hij heeft niet enkel de fysieke gelijkenissen met een “historische” figuur uit de vorige eeuw.
    Hij heeft er ook de meeste eigenschappen van.
    Blijkbaar hebben de EU lei(ij)ders, en de rest van de wereldlei(ij)ders niets geleerd uit de geschiedenis.
    Boer let op uw kippen.

Plaats een reactie

Delen