Michel Barnier

Uncategorized

Europa wil lessen trekken uit vertrek Groot-Brittanië: “Brexit is falen van EU”

Wannes Neukermans

Volgens oud-EU-onderhandelaar Michel Barnier is de brexit een teken van falen van de Europese Unie waar lessen uit getrokken moeten worden. “Dit is een scheiding. De brexit is een waarschuwing.” Dat zei hij tijdens een debat over de brexit in het Europees Parlement in Brussel. “Waarom stemde 52 procent van de Britten tegen Europa? Het is onze plicht te luisteren naar de gevoelens van mensen en ze te begrijpen”, aldus de Fransman.

Vandaag stemt het parlement over het nieuwe handels-en samenwerkingsverdrag tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dat is de laatste stap naar ratificatie van het verdrag. Voor Barnier was het zijn allerlaatste optreden in het EP. Hij kreeg achteraf een staande ovatie voor zijn vier jaar durende inspanningen. In 2016 werd Barnier namelijk benoemd tot hoofdonderhandelaar voor de brexit namens de Europese Commissie. Hij bereikte na slepende onderhandelingen een akkoord over de uittredingsvoorwaarden met het VK. Ook kon hij zorgen voor speciale afspraken over de status van het Britse Noord-Ierland dat binnen de Europese Interne Markt blijft behoren. Daarna kwam hij eind december een nieuw handelsverdrag met de Britse regering overeen.

Juridische stappen over Noord-Ierland

Ook stemt het Europees Parlement over een resolutie van zeventien pagina’s waarin de brexit een “historische vergissing” wordt genoemd. In die resolutie dringt men er bij de Europese Commissie op aan om de juridische stappen tegen Londen over Noord-Ierland door te zetten. Het parlement heeft zorgen dat de Britten zich niet houden aan de afspraken over Noord-Ierland.

De Commissie zette vorige maand een juridisch proces in gang omdat Londen eenzijdig besloot het invoeren van controles op goederen die men van Britse bodem naar Noord-Ierland verscheept uit te stellen tot 1 oktober. Aanvankelijk was de afspraak om daar op 1 april mee te beginnen. Brussel en Londen voeren over de kwestie gesprekken, maar die hebben tot nu toe niets opgeleverd.

Von der Leyen roept op handelsakkoord goed te keuren

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vroeg in het parlement om het handels- en samenwerkingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk goed te keuren. “Het akkoord is cruciaal om de Britten de gemaakte afspraken te doen nakomen”, zo zei ze.

Dat de parlementsleden het akkoord zullen ratificeren, leidt eigenlijk geen twijfel. Toch haalde Von der Leyen alles uit de kast om zo veel mogelijk MEP’s te overtuigen. Zeker het feit dat de Britse regering nu al enkele afspraken eenzijdig met de voeten treedt, zorgt hier en daar voor ongerustheid. In afwachting van de ratificatie trad het akkoord al voorlopig in werking – een standaardpraktijk bij Europese verdragen.

“Ik ben het met u eens dat dit akkoord op papier maar zo goed is als de implementatie en de afdwinging ervan in de praktijk”, aldus Von der Leyen. “Maar dit akkoord heeft tanden. Het bevat een bindend geschillenbeslechtingsmechanisme en de mogelijkheid om unilateraal corrigerende maatregelen te nemen. Laat me duidelijk zijn: we willen deze instrumenten niet gebruiken, maar als ze nodig zijn, zullen we niet twijfelen. Ze zijn essentieel om de volledige naleving van het handels- en samenwerkingsakkoord én van het terugtrekkingsakkoord te verzekeren.”

Geen deel meer van interne markt

Behalve Noord-Ierland, maakt het VK sinds het begin dit jaar geen deel meer uit van de Europese interne markt. Ook verliet het hele land de douane-unie. Omdat dat weegt op de handel met de EU en op de handel tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland besliste de Britse regering om strengere douanecontroles uit te stellen – ondanks afspraken daarover met de EU. Bovendien lijkt het aparte statuut van Noord-Ierland het sektarische geweld van de afgelopen weken in de hand te werken.

“Sinds het handelsakkoord voorlopig in werking trad, hebben we een aantal problemen kunnen vaststellen. Vele zijn het gevolg van het type brexit dat het VK koos”, zei Von der Leyen. Ook Barnier zei dat de Britten “de gevolgen moeten gaan inzien van het feit dat ze de interne markt verlaten hebben”.

Von der Leyen zalfde echter ook: “We moeten zoeken naar gemeenschappelijke oplossingen. Daarom is deze ratificatie ook zo belangrijk: hij bezorgt ons de volledige naleving van de gemaakte afspraken.” Volgens de Commissievoorzitter is in de lopende gesprekken met het VK enige vooruitgang merkbaar. “De laatste dagen en weken zien we een positieve dynamiek.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Europa wil lessen trekken uit vertrek Groot-Brittanië: “Brexit is falen van EU””

  1.  “Waarom stemde 52 procent van de Britten tegen Europa? Het is onze plicht te luisteren naar de gevoelens van mensen en ze te begrijpen”, aldus de Fransman Michel BARNIER, oud-EU-hoofdonderhandelaar voor de Brexit namens de Europese Commissie.

    Het verstand komt niet voor de jaren. Vooruitschrijdend inzicht, nadat het kalf al een tijd geleden verdronk. Had Brussel jaren geleden geluisterd naar de grieven van de Britten, dan had men de Brexit kunnen vermijden. De ‘overtuigde Europeanen, zoals ze zich graag noemden, beschouwden de EU als een heilige koe. Iedere kritiek, laat staan, zelfkritiek, was uit den boze. Ik herinner me nog de amper ingehouden woede van de ‘grote’ Europeanen’ uit onze eigen Vlaamse stal, Karel Van Miert en Wilfried Martens, toen een meerderheid van de Noren zich in een referendum tegen EU-toetreding uitsprak en de Denen, ook in een referendum, de invoering van de Euro verwierpen. Hoe durfden ze ? Als grote, zelfverklaarde, democraten konden ze niet begrijpen dat die afstammelingen van de Vikingen – al vele eeuwen door en door gepacifieerd – zich niet aan Brussel wilden onderwerpen, of toch niet helemaal.

  2. Les 1: subsidie-controle.
    Les 2: ethische zelfvoldaanheid.
    Les 3: de boodschap vd Franse militairen
    Les 4: teveel ambtenarij
    Les 5: een vogel voor de kat.
    Les 6: … Feel free …
    Les 7: idem.

  3. De Britten zijn er schoon aan ontsnapt aan die Eurocratische Dictatuur en de betweterige woke vonnissen van dat PoCo-Hof dat de arrogante pretentie heeft de jurisprudentie der Natiestaten te mogen en kunnen herroepen (“overrule”) gefinancierd met ONS belastinggeld !
    Nigel Farrage is een nationale held !

  4.  “Waarom stemde 52 procent van de Britten tegen Europa? Het is onze plicht te luisteren naar de gevoelens van mensen en ze te begrijpen”, aldus de Fransman Michel BARNIER, oud-EU-hoofdonderhandelaar voor de Brexit namens de Europese Commissie.

    Het verstand komt niet voor de jaren. Vooruitschrijdend inzicht, nadat het kalf al een tijd geleden verdronk. Had Brussel jaren geleden geluisterd naar de grieven van de Britten dan had men de Brexit kunnen vermijden. De ‘overtuigde Europeanen’ zoals ze zich graag noemden, beschouwden de EU als een heilige koe. Iedere kritiek, laat staan, zelfkritiek, was uit den boze. Ik herinner me nog de amper ingehouden woede van de ‘grote’ Europeanen’ uit onze eigen Vlaamse stal, Karel Van Miert en Wilfried Martens, toen een meerderheid van de Noren zich in een referendum tegen EU-toetreding uitsprak en de Denen, ook in een referendum, de invoering van de Euro verwierpen. Hoe durfden ze ? Als grote, zelfverklaarde, democraten konden ze niet begrijpen dat die afstammelingen van de Vikingen – al vele eeuwen door en door gepacifieerd – zich niet aan Brussel wilden onderwerpen, of toch niet helemaal.

Plaats een reactie

Delen