AstraZeneca-vaccin - Foto: Shutterstock

AstraZeneca-vaccin - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Europees Geneesmiddelenagentschap over AstraZeneca-vaccin: “Nadelen wegen niet op tegen voordelen”

Niels Geerinck

Doorheen Europa kwamen de afgelopen maand heel wat incidenten (62 in totaal) met het Oxford-AstraZeneca-vaccin aan het licht. Het vaccin zou bij sommige mensen ernstige bijwerkingen vertonen. Daarbij gaat het voornamelijk om bloedstolsels en het verlagen van het aantal bloedplaatjes. Soms met fatale gevolgen. De bijwerkingen werden vooral aangetroffen bij jonge vrouwen, jonger dan 30. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) kwam vandaag samen om zich over de kwestie te buigen.

Volgens het EMA is er een mogelijke link tussen het vaccin en de bijwerkingen ontdekt. Volgens het agentschap gaat het om een “sterk gerelateerde link”. Toch is het agentschap van mening dat de nadelen van het AstraZeneca-vaccin niet opwegen tegen de voordelen die het biedt. “Dit vaccin redt levens”, zei Dr. Sabine Straus tijdens de persmededeling. De negatieve bijwerkingen doen zich meestal voor binnen een periode van twee weken na de vaccinatie. De groep waarbij deze het meeste voorkomen bestaat uit vrouwen onder 60 jaar.

Mogelijke indicatoren

Het EMA roept iedereen na de inenting met het AstraZeneca-vaccin op niet ongerust te zijn, maar wel waakzaam te blijven.

Volgens het onderzoek werd vastgesteld dat de ernstige bijwerkingen gepaard gingen met kortademigheid, pijn op de borst, een zwelling van de benen, aanhoudende buikpijn, aanhoudende hoofdpijn of het wazig worden van het zicht. In sommige gevallen treden bloeduitstortingen rond de injectieplaats op. Bij het voorkomen van één van de voornoemde symptomen na inenting, raadt het EMA aan meteen contact op te nemen met een arts. Toch werd benadrukt dat er slechts een heel kleine kans is op negatieve bijwerkingen.

In totaal gaat het om 62 vastgestelde gevallen op ongeveer 25 miljoen vaccinaties. 18 gevallen daarvan kenden een fatale afloop. Het Verenigd Koninkrijk liet vandaag wel al weten dat het geen AstraZeneca meer zal toedienen aan mensen jonger dan 30 jaar. Die groep zal Pfizer of Moderna krijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen