Europees Parlement (Shutterstock)

Europees Parlement (Shutterstock)

Uncategorized

Europees Parlement geeft groen licht voor coronacertificaat

Pieter Van Berkel

Het Europees Parlement heeft zijn standpunt vastgelegd voor onderhandelingen over het ‘Europees Covid-19-certificaat’, waarmee men vrij binnen de Europese Unie zou moeten kunnen reizen.

Het paspoort moet veilig reizen in de EU opnieuw mogelijk maken. Wie zo’n certificaat bezit zal vrij kunnen reizen binnen de Schengenzone. Om zo’n document te verkrijgen moet men gevaccineerd zijn tegen Covid-19, een recent negatief testresultaat kunnen voorleggen of kunnen bewijzen dat men over antilichamen beschikt na de ziekte te hebben doorgemaakt.

Gratis testen

Om discriminatie te vermijden vraagt het Europees Parlement om ervoor te zorgen dat de coronatesten gratis en voldoende toegankelijk zijn.

Het Europees Parlement wil ook niet dat houders van een certificaat onderworpen worden aan aanvullende reisbeperkingen zoals quarantaine, zelfisolatie of testen. Zo’n certificaat mag ook niet bedoeld zijn als reisdocument en mag geen voorwaarde worden om te kunnen reizen.

Nationale initiatieven moeten mogelijk blijven. Lidstaten zouden alle vaccinatiebewijzen die in een andere lidstaat zijn uitgegeven moeten aanvaarden, zolang het gaat om inenting met een vaccin dat door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is goedgekeurd. Het Russische Sputnik V-vaccin valt daar bijvoorbeeld niet onder, hoewel het wel in sommige lidstaten gebruikt wordt. De lidstaten kunnen zelf kiezen of ze vaccinatiebewijzen voor dergelijke vaccins aanvaarden.

Persoonlijke gegevens mogen van het parlement niet mogen worden opgeslagen in het land van bestemming en dat er ook geen centrale database mag komen op Europees niveau.

Verdere onderhandelingen

Het gaat niet om een finaal akkoord over het certificaat, maar louter over de standpunten die het Europees Parlement zal innemen tijdens de onderhandelingen. De bedoeling is dat er al begin juni een akkoord wordt bereikt, zodat het certificaat tegen de zomervakantie kan worden uitgerold. Het Europees Parlement wil dat het certificaat 12 maanden van kracht blijft.

De tekst werd goedgekeurd met 540 stemmen tegen 119, bij 31 onthoudingen. De meeste Belgische parlementsleden stemden voor, enkel het Vlaams Belang en PVDA stemden tegen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Europees Parlement geeft groen licht voor coronacertificaat”

  1. “De vaccinatie is niet verplicht.”
    Maar het was voor velen al duidelijk dat wat het EU parlement nu goedkeurt en zat aan te komen.
    Om nog iets te kunnen reizen, aanwezig zijn op evenementen, sportwedstrijden … zal je nu altijd bewijzen moeten kunnen voorleggen zoals in het artikel vernoemd.
    De EU politiestaat is bijna compleet.

Plaats een reactie

Delen