Italy, Vaccines syringe preparation. Busto A., Italy Hub of MalpensaFiere Covid-19 vaccine center vaccine syringe preparation department with specialized health personnel. iIn the photo: Pfizer and Astrazeneca URN:59421892 ! only BELGIUM !

Uncategorized

Europese Commissie sleept AstraZeneca voor de rechter

Wannes Neukermans

De Europese Commissie heeft besloten om een rechtszaak aan te spannen tegen vaccinproducent AstraZeneca. Hiermee wil de Commissie het bedrijf dwingen de beloofde vaccinleveringen uit te voeren. Vorige week vrijdag werd de procedure al opgestart. Dat bevestigde de woordvoerder Volksgezondheid van de Europese Commissie.

Eind vorige week hing het al in de lucht, en zonet werd het ook bevestigd door woordvoerder Stefan De Keersmaecker: “De Europese Commissie heeft inderdaad afgelopen vrijdag een juridische procedure opgestart tegen AstraZeneca op basis van de verkoopovereenkomst. De Europese Commissie stapt naar de rechter omdat sommige onderdelen van het contract niet gerespecteerd werden en dat het bedrijf niet met een strategie is gekomen die de tijdige leveringen van de doses kan verzekeren.”

Niet aan beloofde afspraken gehouden

Volgens de Europese Commissie heeft AstraZeneca dus tot nog toe onvoldoende vaccins geleverd. Ook kan het bedrijf naar verluidt niet garanderen dat het in de toekomst wel de engagementen kan nakomen die aangegaan zijn in het contract met de Europese Commissie.

Daarom wil de Europese Commissie die leveringen juridisch afdwingen. “Wij willen er zeker van zijn dat we snel voldoende vaccinleveringen krijgen waar de Europese burgers recht op hebben en die ons beloofd zijn in het contract”, klinkt het.

Dus heeft de Europese Commissie een zaak aangespannen, namens zichzelf én namens de 27 lidstaten. Tot nu zei dat de Commissie dat een juridische procedure een snelle levering van vaccins niet per se dichterbij brengt. Maar nu de onderhandelingen met AstraZeneca niets opleveren, hebben de Commissie en de EU27 geen andere keuze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Europese Commissie sleept AstraZeneca voor de rechter”

  1. Hebben zij echt niets anders te doen! Heel het probleem met de vaccinatie ligt bij die fameuze europese gemeenschap waar nog niemand een bal voordeel bij heeft ondervonden.

Plaats een reactie

Delen