Europese vrouwenorganisaties eisen ontslag van Charles Michel na stoelincident

Ursula von der Leyen en Charles Michel. Shutterstock

Uncategorized

Europese vrouwenorganisaties eisen ontslag van Charles Michel na stoelincident

Anton Schelfaut

In een open brief vragen verschillende Europese vrouwenorganisaties het ontslag van de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Aanleiding is het stoelincident met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in de Turkse hoofdstad Ankara. In minder dan twee dagen tijd hebben al 2.500 mensen de brief ondertekend.

Europees president Charles Michel kwam eerder deze week onder vuur te liggen. Tijdens een topontmoeting in Ankara plofte Michel zich gretig neer in de enige stoel die klaarstond naast de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Voor Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen was echter geen stoel voorzien, waardoor ze noodgedwongen moest plaatsnemen op de sofa.

“Drie grote fouten”

Fondation Millenia, een internationale organisatie die zich inzet voor de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, somt in de open brief “drie grote fouten” op die “een slag in het gezicht zijn van alle vrouwen”. De fouten “zijn in strijd met de diplomatie, de Europese Unie en de mensenrechten, in het bijzonder de rechten van vrouwen”.

“Als we die drie grote fouten in beschouwing nemen, is het vanzelfsprekend dat zwakke excuses de politieke leemte niet oplossen die u voor de EU hebt veroorzaakt tegenover de burgers en de wereld”, klinkt het. Bovendien zouden media wereldwijd over het incident hebben bericht en ermee gelachen hebben. “We vragen dus uw ontslag als voorzitter van de Europese Raad.”

De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune ontkent dat er fouten gebeurd zijn binnen het Europese protocol. Hij noemt het stoelincident “een vernedering door Turkije” van von der Leyen. “Het probleem in deze affaire is niet Europa, maar Turkije. Het is een Turks probleem dat volgens ons opzettelijk is gebeurd.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

17 gedachten over “Europese vrouwenorganisaties eisen ontslag van Charles Michel na stoelincident”

  1. Die grote fout bewijst overduidelijk dat hij zijn functie onwaardig is. Dat hij de eer aan zichzelf houdt en ontslag neemt zou de beste oplossing zijn. Ik vrees evenwel dat hij geen eergevoel heeft en aan zijn stoeltje vastgekleefd zit.

  2. Mislukt in de Belgische politiek, maar toch president van Europa worden. Als TEFAL zijn tweede voornaam niet is, dan weet ik het echt niet meer! Waarom noemt hij niet een keertje die positieve punten die hij bereikt had in de voorgaande ontmoetingen met zijn vriend Erdogan?

  3. Michel is niet de Europese president, hij is voorzitter van de raad van Europa. Dat die mannen zich graag president laten noemen, zoals ook H. Van Rompuy getuigt allerminst van enige nederigheid. Tenslotte is hij daar gedropt en niet verkozen !

  4. Het wanbeleid van Von der Leyen toen ze in Duitsland voor Defensie werkte misschien? Grote fouten bij de inkoop onder andere, blijkbaar inderdaad niet haar sterkste kant, want met de inkoop en deal rond de inkoop en distributie van corona vaccins deed ze het in EU-verband nog eens over. De EU: laatste halte voor uitgerangeerde politici…

  5. Van mij mag Michel blijven, niemand mist hem als ie opstapt, niemand als ie blijft. Ik vond deze Poets die Erdogan bakte één van de beste recep(ten) ooit. Michel kwam binnen en ging, op uitnodiging van Erdogan, meteen zitten, en de verlichte Turkse dictator deed alsof Ursula lucht was, negeerde haar volledig. Lang geleden dat ik zó gelachen heb. Tja, moet ze volgende keer maar een opvouwbaar regisseursstoeltje meenemen…

  6. EU-TOP-koppeltje? Dwaze kuikentjes ja, op ONZE KOSTEN! WAT gingen die daar trouwens in duivelsnaam doén? De hond hoort immers naar de Meester te komen. Wazze ze bleikbaer ff vergete…

  7. men verweet Trump dat hij boertig was maar kaal michelleken is lomp,en dat is veel erger,dat bewijst dat hij zoals de rest van het blauwe gespuis niet geschikt is om leidersplaatsen te bezetten.Imam-somers ,lachebekje en quickie-stickie zijn er het dagelijkse bewijs van,sanderken en gwenny zijn van langs om meer “des quantités négligeables” geworden

  8. Wat is het toch makkelijk om op te komen voor vrouwen rechten en emancipatie in veilig Belgie en Nederland enz.
    En wat laten deze ‘linkse’ strijders het altijd afweten als het om de vrouwen onderdrukking binnen de Islam gaat.

  9. De vrouwenorganisaties zouden beter het ontslag eisen van Ursula ! Zij heeft zich onderdanig onderworpen aan de Islam van Erdogan ! Een vrouw met ballen aan haar lijf (vergeef me de uitdrukking) reageert zelf ! Had Michel gereageerd dan hadden diezelfde vrouwenorganisaties nu ook opgeworpen dat een vrouw best in staat is voor zichzelf op te komen!

Plaats een reactie

Delen