De Financietoren (Photonews)

De Financietoren (Photonews) PICTURE NOT INCLUDED IN THE CONTRACT. ! Only BELGIUM !

Binnenland politiek

Fiscus schikt miljoenenclaim rond Financietoren

Pieter Van Berkel

De omstreden Nederlandse vastgoedbaron Frank Zwegers heeft een akkoord gesloten met de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) over abnormale geldstromen rond de Financietoren. Dat schrijft De Tijd.

Zweegers kon het kantoorgebouw aan de Brusselse Kruidtuinlaan in 2001 voor een prikje op de kop tikken. Hij betaalde toen 311 miljoen euro aan de Belgische staat. Dat gebeurde via de beruchte sale-and-lease-backdeals van de regering-Verhofstadt.

Abnormale betalingen

De dag van de verkoop werd een deal gesloten met de Regie der Gebouwen om het gebouw terug te huren voor 25 jaar. Het was het grootste gebouw dat door de toenmalige regering verkocht werd. Er werkten zo’n 3.200 ambtenaren.

Na de aankoop vond er een grondige renovatie plaats van 325 miljoen euro. Zweegers verkocht het gebouw in 2021 op zijn beurt voor een recordbedrag van 1,2 miljard euro. Het was de grootste vastgoeddeal ooit voor één gebouw in België.

De BBI stelde abnormale betalingen aan Breevast, het vastgoedbedrijf van Zweegers, vast. Nu blijkt dat hij een regeling heeft getroffen met de BBI. Over het bedrag dat betaald is willen de advocaten van Financietoren nv niets kwijt.

De zaak komt bovenop een eerdere strafzaak over 5 miljoen euro aan zwarte commissielonen die via Luxemburg en de Britse Maagdeneilanden waren betaald aan consultants die de verkoop van de Financie­toren hadden begeleid. Het parket-generaal van Brussel wilde destijds nog onderzoeken of er ook corruptie tot op regeringsniveau mee gemoeid was, maar de onderzoeksrechter en de raadkamer weigerden dat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Fiscus schikt miljoenenclaim rond Financietoren”

  1. Dat de onderzoeksrechter en de raadkamer weigerden om onderzoek naar corruptie tot op regeringsniveau te doen zegt al genoeg over dit schimmige dossier en de sale-and-lease-back constructie(s) van ons genie Verhofstadt.Wie we ook niet mogen vergeten is Johan uit Oostende,u weet wel de chaperonne van Sihame El Kaouakibi,tijdens haar optreden/verweer op de VRT….

Plaats een reactie

Delen