March 10, 2021: An illustration of a vaccine/immunity passport in a home in San Diego, California on Thursday, March 11, 2021. Many European countries such as Spain, Georgia, Greece, and Denmark will allow international travelers who have received the COVID-19 vaccine.

Uncategorized

Frankrijk introduceert één van de eerste vaccinatiepaspoorten in Europa

Wannes Neukermans

Frankrijk is één van de eerste landen in Europa die een vaccinatiepaspoort zal gebruiken. Het digitale bewijs van vaccinatie zal gebruikt worden voor binnenlandse reizen naar Corsica en Franse overzeese gebieden.

Maandag gaf de Franse regering uitleg over het plan. Het digitale document is vanaf deze week beschikbaar. Eerst zal het gebruikt worden voor binnenlandse reizen naar het eiland Corsica. Daarna zal het uitgerold worden voor vluchten naar de Franse overzeese gebieden zoals Guadeloupe, Martinique en Réunion.

QR-code om fraude tegen te gaan

Het gaat om een digitaal certificaat waarop aanvankelijk enkel de resultaten van coronatests zullen te zien zijn. Je kan het downloaden en printen of oproepen via een app op je smartphone, de app die ook gebruikt wordt voor contacttracing. Vanaf 29 april zal je er ook een bewijs van vaccinatie op kunnen downloaden.

Het certificaat zal een QR-code bevatten, die onder meer informatie zal geven over welke test of welk vaccin gebruikt werd en door wie die werd afgenomen of toegediend. Douanepersoneel, politie en vliegtuigmaatschappijen zullen die code kunnen scannen. Frankrijk zal die QR-code gebruiken om frauduleuze documenten tegen te gaan.

Het certificaat is een voorloper van de “groene pas” die de EU wil introduceren. Die pas moet het mogelijk maken om weer vrij te reizen tussen lidstaten. Om zo’n groene pas te krijgen, zal je gevaccineerd moeten zijn, een negatieve coronatest afgelegd moeten hebben of besmet geweest moeten zijn met het coronavirus.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen