Franstalige virologen willen "covid safe"- label: "Tijd om uit deze logica van blind openen of sluiten te stappen"

Van links naar rechts: Leila Belkir, Marius Gilbert en Nathan Clumeck. Foto's: RTBF, Photonews.

Uncategorized

Franstalige virologen willen “covid safe”- label: “Tijd om uit deze logica van blind openen of sluiten te stappen”

Kristof Luypaert

Drie Franstalige virologen ijveren in een opiniestuk in Le Soir voor een andere aanpak in de strijd tegen het coronavirus. In plaats van de jojobeweging van sectoren openen en terug te sluiten, denken epidemioloog Marius Gilbert (ULB) en infectiologen Nathan Clumeck (CHU Sint-Pieter) en Leila Belkir (UZ Sint-Lucas, Woluwe) aan het toekennen van een “covid safe”-label.

In Franstalig België klinkt bij enkele virologen duidelijk een ander geluid dan bij hun Vlaamse collega’s. Ze pleiten voor een betere balans en meer specifieke coronamaatregelen. Om dat toe te laten stellen ze dan ook de introductie van het “covid safe”-label voor.

Dat label kan men een zaak toekennen op basis van een aantal parameters. Hiervoor denkt men aan goede ventilatie, duur van de blootstelling en mondmaskerdracht.

“De grootste beperking van de huidige aanpak is dat binnen een en dezelfde sector verschillende risicosituaties spelen. Zo is bij een kapper die oog heeft voor ventilatie door het openen van de ramen en deuren en waar iedereen een mondmasker draagt het risico veel lager dan bij een gelaatsverzorging van een uur zonder masker en in een gesloten ruimte. Vandaag maken deze beide situaties deel uit van dezelfde sector”, aldus Gilbert.

Daarom is het volgens hem en zijn collega’s “tijd om uit deze logica van blind openen of sluiten te stappen”. Met het “covid safe”-label ijveren de wetenschappers voor een individuele aanpak waarbij elke zaak apart onder de loep wordt genomen. Het is dan aan de gemeenten om de handhaving en controle voor hun rekening te nemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Franstalige virologen willen “covid safe”- label: “Tijd om uit deze logica van blind openen of sluiten te stappen””

Plaats een reactie

Delen