Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Geen ‘Black Lives Matter’ op Olympische Spelen

Wijnand Meeus

Het Internationaal Olympisch Comité heeft beslist dat hun atleten niet mogen knielen voor de ‘Black Lives Matter’-beweging op de Olympische Spelen. Zowel op de Winter- als Zomerspelen is het verboden om religieuze of politieke propaganda te uiten. Daarmee wordt gehoor gegeven aan een verzoek van de atletencommissie.

Na rondvraag bij ruim 3500 atleten bleek dat twee derde vindt de wedstrijden niet mogen worden aangegrepen voor religieuze of politieke propaganda en evenmin om ongenoegen te uiten over bijvoorbeeld racisme. In de regelementen van het IOC staat al dat dit niet de bedoeling is, maar ze willen dit nog eens duidelijk aan kaarten nu dat er bij veel sportevenementen sporters op de knieën gaan voor de ‘Black Lives Matter’-beweging.

Het is nog niet duidelijk welke sancties er zullen volgen voor atleten die toch aan deze politieke propaganda doen. Daarnaast zou het wel eens kunnen dat de beslissing op protest kan stuiten. Zo verzekerde het Amerikaans Olympisch en Paralympisch Comité (USOPC) eind maart al dat sporters die deelnemen aan de Spelen in Tokio vrij zouden zijn om hun vuisten op te steken of te knielen tijdens het volkslied om de inspanningen voor raciale gelijkheid te steunen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Geen ‘Black Lives Matter’ op Olympische Spelen”

  1. Hoog tijd dat dit circusnummertje wordt afgevoerd. Potsierlijk is het dat je in de Premier League bvb al die miljonairs het obligate knielnummertje ziet doen voor aanvang van de match. Wanneer knielen ze eens voor die duizenden doden in Qatar bij het bouwen van de stadions, of beter nog, beslissen ze om daar weg te blijven?

Plaats een reactie

Delen