Geen leeftijdsgrens voor Johnson & Johnson, grens voor AstraZeneca verlaagd naar 41 jaar

Foto: Shutterstock

Uncategorized

Geen leeftijdsgrens voor Johnson & Johnson, grens voor AstraZeneca verlaagd naar 41 jaar

Anton Schelfaut

De verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land zijn overeengekomen dat er geen leeftijdsgrens komt voor het Johnson & Johnson-vaccin. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) aangekondigd via Twitter. Bovendien wordt de grens voor het AstraZeneca-vaccin verlaagd van 56 naar 41 jaar.

België zal het Johnson & Johnson-vaccin gebruiken voor alle leeftijdscategorieën. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid zaterdag beslist tijdens de Interministeriële Conferentie (IMC). Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) bevestigde eerder deze week dat er een mogelijke link is tussen het Johnson & Johnson-vaccin en een aantal gevallen van zeldzame bloedklonters. Volgens het EMA wegen de voordelen echter niet op tegen het mogelijke risico.

Ook in de Verenigde Staten hebben de gezondheidsautoriteiten groen licht gegeven voor de hervatting van het gebruik van het Johnson & Johnson-vaccin. Na zeldzame bijwerkingen was het vaccineren met dat vaccin tijdelijk stopgezet.

AstraZeneca vanaf 41

De ministers van Volksgezondheid hebben tevens beslist om de leeftijdsgrens voor het AstraZeneca-vaccin te verlagen van 56 naar 41 jaar. “Dat wil zeggen dat mensen tussen de 18 en 40 jaar geen AstraZeneca zullen krijgen, maar wel andere vaccins”, legt Wouter Beke (CD&V) uit in Het Journaal. “Voor de groep jonger dan 40 jaar zijn er mogelijk beperkte risico’s en die willen we maximaal vermijden.”

Wie al een eerste keer met AstraZeneca is ingeënt, zal ook de tweede keer dat vaccin krijgen, ongeacht de leeftijd. “De onderzoeken in onder meer het Verenigd Koninkrijk hebben uitgewezen dat dat zeer veilig is”, benadrukt Beke.

“Op basis van deze beslissingen kan Vlaanderen zijn vaccinatieschema uitvoeren”, aldus nog Beke. “Dat is wel belangrijk. Vandaag hebben we het 2 miljoenste vaccin in Vlaanderen gezet en op deze manier kunnen we onze strategie aanhouden.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Geen leeftijdsgrens voor Johnson & Johnson, grens voor AstraZeneca verlaagd naar 41 jaar”

Plaats een reactie

Delen