Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano

Uncategorized

Gezondheidsenquête toont zware mentale problemen bij bevolking

Wannes Neukermans

Gezondheidsautoriteit Sciensano heeft voor de zesde keer een gezondheidsenquête in het kader van Covid-19 afgenomen op de Belgische bevolking. Iets meer dan 20.000 mensen van 18 jaar en ouder namen deel aan de bevraging. Uit die enquête komen enkele opvallende cijfers naar boven. Vooral de cijfers over de mentale toestand van de Belgen is zorgwekkend.

Het percentage personen dat in maart 2021 aangeeft de coronamaatregelen niet strikt na te leven is gestegen. Meer dan de helft van de mensen geeft aan de regel van één nauw contact niet na te leven. Ook geeft 40 procent van de bevraagden aan niet overal anderhalve meter afstand te houden. Het verbod op niet-essentiële reizen wordt het meeste nageleefd. Slechts drie procent van de mensen geeft aan die regel niet na te leven.

De mensen geven verschillende redenen waarom ze de maatregelen niet naleven. De grootste redenen zijn dat ze ‘voorzichtig zijn’. Daarnaast geven velen van hen ook aan dat de maatregelen te strikt zijn, en dat ze de regels niet effectief vinden.

Kwart van de Walen twijfelt over vaccin

Volgens de enquête is 70 procent van de gezondheidswerkers reeds gevaccineerd. Er is echter 15 procent dat twijfelachtig staat of zelfs compleet tegen de vaccinatie is. In Wallonië is dat zelfs een kwart van de bevolking. Waarom die mensen niet gevaccineerd willen worden, heeft verschillende redenen. Ten eerste hebben veel mensen schrik voor bijwerkingen. Daarnaast denken sommige mensen dat het vaccin gewoonweg niet werkt. Een andere reden die bevraagden geven is dat ze geen schrik hebben om besmet te raken met het virus.

Ten opzichte van de score in 2018 (0,79) is de HRQOL-score in de bevolking aanzienlijk gedaald. Momenteel bedraagt die 0,77. Dit cijfer zegt iets over de mentale en fysieke toestand van onze bevolking. Tijdens deze pandemie is die toestand dus verslechterd.

Zelfmoordgedachten komen meer op

Een ander schokkend cijfer: 12,5 procent van de bevraagden dacht de afgelopen twaalf maanden na over zelfdoding. In 2018 was dit over een periode van een jaar veel minder, namelijk 4,3 procent. Die suïcidale gedachten kwamen vooral voor bij jongvolwassenen, alleenstaanden en lager opgeleiden.

De index voor levenstevredenheid laat ook zorgwekkende resultaten zien, vooral voor jongvolwassenen (18-29): 46 procent vindt dat hun leven momenteel (zeer) onbevredigend is, tegenover slechts 11,5 procent in 2018. Er waren ook hogere aantallen van effectieve zelfmoordpogingen: 0,6 procent van de bevraagden gaf aan de afgelopen twaalf maanden een poging ondernomen te hebben om uit het leven te stappen. Ter vergelijking: in 2018 was dit 0,2 procent van de bevraagden.

Huiselijk geweld stijgt

Ook de cijfers omtrent huiselijk geweld zijn zorgwekkend. Zes procent van de personen van 18 jaar en ouder (alleenwonenden zijn hier uitgesloten) gaf aan in het afgelopen jaar het slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld. Twee procent van die mensen gaf aan meer geweld te ondergaan dan gewoonlijk. Dit percentage is significant gestegen ten opzichte van april 2020. Ter vergelijking, in 2018 was het percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder dat slachtoffer werd van intrafamiliaal geweld 1procent.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Gezondheidsenquête toont zware mentale problemen bij bevolking”

  1. Het zal onze bekende “experts een zorg wezen hoe het met de mentale gezondheid van de mensen gesteld is. Angst aanjagen blijft duren ja zelfs dreigementen schuwen ze niet. Empathie nul.

  2. Als er überhaupt lessen uit getrokken worden, zullen ze zoals alles in dit land weer veel te laat getrokken zijn laat staan behandeld. Slagkracht en daadvaardigheid met eerlijke en rechte communicatie in plaats van kromme ideeën is wat de mensen nu nodig hebben. Mensen die beslissingen nemen en daar ook de volle verantwoordelijkheid voor durven dragen. We hebben geen nood aan mensen die paniek zaaien en dictator zijn zonder enige vorm van verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Plaats een reactie

Delen