Het Brusselse Justitiepaleis (Shutterstock)

Het Brusselse Justitiepaleis (Shutterstock)

Binnenland politiek

‘Goede huisvader’ verdwijnt uit burgerlijk recht

Pieter Van Berkel

Het begrip ‘goede huisvader’ verdwijnt uit het Burgerlijk Wetboek en wordt vervangen door het genderneutrale ‘voorzichtig en redelijk persoon’. Dat schrijft De Standaard.

Het Belgische burgerlijk recht stamt grotendeels uit de napoleontische tijd. De term ‘goede huisvader’ gaat op zijn beurt terug op het Latijnse ‘bonus pater familias’. Het juridische principe wordt gebruikt om te beoordelen of iemand in de fout gaat, door een vergelijking te maken het verwachte gedrag van een rationele en verantwoordelijke persoon.

Toenmalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zette tijdens de vorige legislatuur een hervorming van verschillende wetboeken in gang. De regering-De Croo zet die hervormingen nu verder.

De term ‘goede huisvader’ wordt nu vervangen door het genderneutrale ‘voorzichtig en redelijk persoon’. De term werd in 2014 al geschrapt uit het Franse recht, waarop het Belgische grotendeels gebaseerd is. Inhoudelijk verandert de wijziging evenwel niets. Het gaat vooral om een symbolisch gebaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “‘Goede huisvader’ verdwijnt uit burgerlijk recht”

  1. De grootste economische en gezondheidscrisis sinds de tweede wereldoorlog, begrotingen die diep in het rood gaan, geknoei met mondmaskers, contacttracing en vaccinaties, toenemend geweld en muiterijen in onze maatschappij, en dit is waar onze politici mee bezig zijn…

  2. Genderneutrale taal wordt opgedrongen door militante feministen (en hun progressieve witte ridders), die in geen geval alle vrouwen vertegenwoordigen. Wanneer stopt men nu eindelijk met luisteren naar deze extremisten? Het afschaffen van de term “goede huisvader” heeft geen enkele invloed op daadwerkelijke vrouwenemancipatie. Bovendien is “voorzichtig en redelijk persoon” geen correcte parafrasering van “goed huisvaderschap”. Voorzichtigheid en redelijkheid zijn typische kenmerken van de vervrouwelijkte nulrisico-maatschappij waar we nu in leven. Waarom stellen onze politici niet gewoon voor, om “goede huisvader” door “betuttelende kleuterjuf” te vervangen? Dan zijn ze tenminste eerlijk over hun agenda.

  3. Ieder artikel van het Strafwetboek begint met “Hij die …”. Gaan ze dat allemaal veranderen ?

    Nu: “Hij die een zaak die hem niet toebehoort, bedrieglijk wegneemt, is schuldig aan diefstal.”

    Weldra: Hij of zij die een zaak die hem of haar niet toebehoort, bedrieglijk wegneemt, is schuldig aan diefstal.

    MAAR: Het mannelijke altijd eerst ? Of het vrouwelijke ?

    PING: Afwisselend !

    Krijg ik nu een subsidie ?

  4. Je hebt gelijk Luc maar je vergeet nog iets (dus nee, je krijgt geen subsidie 😁) : Personen die zich geen man of vrouw voelen. Ok, weer mis want sommige mensen voelen zich geen persoon maar een dier of iets anders. Nog raar dat nog niemand een uitspraak heeft betwist omdat “de wet niet correct is”. “Meneer de rechter, u kunt mij niet vervolgen want in de wet staat “Hij die…” en ik ben een vrouw, ik eis dus de vrijspraak! Dat wordt lachen… Niet dus.

Plaats een reactie

Delen