Grammaticaregels versoepeld. Foto Photonews.

Grammaticaregels versoepeld. Foto Photonews.

Uncategorized

Grammaticaregels versoepeld: “Groter als nu ook juist”

/

De grammaticaregels in ons land worden versoepeld. Voortaan is bijvoorbeeld ‘groter als’ niet langer fout en is ook de dubbele negatie geen regel meer. Toevallig of niet, enkele dagen geleden laaide ook in ons land het debat over taalregels, zoals ook de dt-regel, weer op.

Dt-regels blijven voorlopig in stand, maar er vinden wel heel wat andere versoepelingen plaats op grammaticaal gebied. In de nieuwe versie van de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS) werden een aantal grammaticaregels geschrapt. Dat gebeurt voor het eerst sinds 1997.

Bij het gebruik van de overtreffende trap gold de regel dat Marie even groot is ALS Emma en groter DAN Ellen. Die regel verdwijnt nu, waardoor het nu ook kan om te zeggen dat Marie groter is ALS Ellen. Op sociale media wordt sceptisch gereageerd op de schrapping van die regel, maar UGent-professor Timothy Colleman nuanceert. “In de praktijk komen beide varianten al heel erg lang voor”, stelt hij op Radio 1. “Taalkundig gezien kan je dan ook niet zeggen dat het ene beter is dan het andere.”

Een andere regel die geschrapt wordt is het verbod op dubbele negatie of dubbele ontkenning. ‘Nooit geen’ bijvoorbeeld werd in het verleden beschouwd als een fout op de grammaticale regels, maar voortaan niet meer. Daarnaast vervaagt ook het onderscheid tussen ‘hen’ en ‘hun’ en werden ook de regels in verband met bijwoorden versoepeld. ‘Heel grote voeten’ bijvoorbeeld mag vanaf heden ook ‘hele grote voeten’ zijn.

Op sociale media weerklinkt zoals eerder vermeld heel wat kritiek. Een meerderheid van de mensen lijkt geen voorstander te zijn van de versoepelingen, wat ook bevestigd wordt in een poll van HLN. Daar geeft 55% van de ruim 12.000 respondenten aan tegen de versoepelingen te zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




7 gedachten over “Grammaticaregels versoepeld: “Groter als nu ook juist””

  1. Taal leeft en evolueert constant want eigendom van het Volk. Op basis van welke imaginaire autoriteit wanen filologen dan om ex cathedra per woke oekaze ONZE taal te mogen mismeesteren in wat vermeend “fout” of “juist” zou wezen en dit zonder enigerlei democratisch verleend mandaat door de Kiezer ????? Als protest zal ik voortaan elke “DT” in “TD” veranderen !

  2. Nog een beetje en iedereen kan enkel nog sms-(chat)taal gebruiken en/of schrijven: omg (mijn god); wtf (what the F…); ly (love you); btw (by the way); afaik: voor zover ik weet (as far as I can tell)… en nog zoveel meer.
    Wat een teloorgang van onze Vlaamse taal & cultuur.
    pffffffff (zucht)!!!

  3. Lap weeral wat verwarring erbij. En dan schrikken (of is het nu misschien al ‘verschrikken’) die professoren ervan dat taallessen niet meer serieus genomen worden en de studenten overschakelen op wat Amerikaans klinkend sms-gewauwel.

  4. Taal leeft en is eigendom van het Volk dat die taal spreekt. Op basis van welke imaginaire, bij elkaar gefantaseerde oekaze autoriteit wanen filologen dan ex cathedra hun spellingsregels en import van “hollandismen” te mogen verordenen om bij elke combinatie “volle maan” en “springtij” hun spellingsregels nogmaals te veranderen om zich te kunnen amuseren ?

Plaats een reactie

Delen