Groenen willen dat Senaat 'gynaecologisch geweld' onderzoekt

Senator Celia Groothedde. Foto: PhotoNews.

Binnenland politiek

Groenen willen dat Senaat ‘gynaecologisch geweld’ onderzoekt

Kristof Luypaert

Senator Celia Groothedde van Groen vraagt samen met haar collega’s France Masai en Hélène Ryckmans van Ecolo dat de Senaat het fenomeen van ‘gynaecologisch geweld’ onderzoekt. Dat schrijven L’Avenir en De Morgen vrijdag.

De drie groene senatoren roepen met een informatierapport de Senaat op om het fenomeen in kaart te brengen. “Het is een thema dat weinig aandacht krijgt”, zegt Groothedde. “Er wordt lacherig over gedaan, net zoals dat tot een aantal jaar geleden het geval was bij seksuele intimidatie. Terwijl er heel wat vrouwen zijn die ermee te maken krijgen”.

Voorbeelden van gynaecologisch geweld zijn bijvoorbeeld anticonceptie voorschrijven zonder inspraak of vrouwen niet de keuze laten over hoe ze bevallen. Dit kunnen ook neerbuigende opmerkingen zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “Groenen willen dat Senaat ‘gynaecologisch geweld’ onderzoekt”

  1. Waarom moet elke gewelddaad tegen mensen, in dit geval vrouwen, apart benoemd worden? ‘Gynaecologisch geweld’ is gewoon geweld en een misdaad. Net zoals het verplicht opsluiten van vrouwen en bedekken van vrouwen. Moet dat soort geweld dan de naam ‘islamitisch geweld’ opgeplakt krijgen? Als Groen zich nu eens initiatieven zou nemen om alle geweld tegen vrouwen aan te pakken. Zou dat geen goed idee zijn?

Plaats een reactie

Delen