Iraanse president Hassan Rouhani

Uncategorized

Grootmachten vergaderen over terugkeer VS in nucleair akkoord

Wannes Neukermans

China, Rusland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verzamelen dinsdag in Oostenrijk. Daar zullen ze met Iran spreken over het nucleaire akkoord met het land. Vertegenwoordigers van de landen besloten dit tijdens een digitale vergadering. Met de geplande gesprekken hoopt men de overeenkomst te herstellen.

Sinds de VS in 2018 onder leiding van toenmalig president Donald Trump eenzijdig uit het akkoord stapte, houdt ook Iran zich niet meer aan de afspraken. In het akkoord, gesloten in 2015, was Iran bereid haar nucleaire activiteiten te beperken. Ook liet het land controle op die activiteiten toe. In ruil werden alle economische sancties opgeheven.

Hoewel huidig Amerikaans president Joe Biden openstaat voor een terugkeer naar het akkoord is dat vooralsnog niet gebeurd. Iran eist dat alle sancties eerst worden opgeheven terwijl Biden wilt dat het land zich eerst aan de afspraken houdt.

Positief gevoel na digitale vergadering

Tijdens het overleg van vandaag bespraken de landen de positie van de VS. Ook vroegen de vertegenwoordigers zich af hoe de “volledige en effectieve uitvoering” van het nucleair akkoord door alle partijen kon verzekerd worden. De Amerikanen waren positief in aanloop naar de digitale vergadering.

De vergadering tussen de zes landen wordt volgende week in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen hervat, onder voorzitterschap van de Europese Unie. De EU zegt dat de landen samenkomen om te besluiten welke sancties opgeheven moeten worden. Ook zullen ze bespreken welke maatregelen er nodig zijn door de nucleaire activiteiten van Iran.

Na het digitale overleg kon de Russische vertegenwoordiger melden dat de landen op de goede weg zijn. Hij meldde echter ook dat de weg nog lang en niet gemakkelijk zal zijn. Intussen is Iran ook akkoord dat er gesprekken zullen volgen met de VS.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen