Foto shutterstock

Foto shutterstock

Uncategorized

Historisch olie-overschot bijna opgebruikt

Simon Segers

Dankzij de coronapandemie was het globale olieverbruik voor het eerst in decennia gedaald. Dit overschot is ondertussen al nagenoeg volledig verdwenen. Alleen in China heeft de overheid nog reserves om een permanente voorraad aan te leggen.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft berekend dat de reserves die ontstonden door een sterke daling in vliegverkeer en reisvakanties reeds in februari al gereduceerd waren tot een vijfde. Zowel verschillende zeevoorraden als een aanzienlijk oliedepot in Zuid-Afrika zijn ondertussen opgebruikt. Voor de consument betekent dit een stijging van de prijzen. De internationale prijs voor een vat ruwe olie (159 liter) is op dit moment 63 dollar. De oliekartels zouden de prijs echter willen stutten op ongeveer 67 dollar.

Verhoogde productie

In de OESO-landen, waartoe onder andere de Europese lidstaten, Canada en de VS behoren, is het overschot praktisch nihil op dit moment. De voorraden zitten opnieuw op het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Alleen de Chinese, permanente reserve is hoger. De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) zal begin volgende maand langzaam de productie opnieuw verhogen. Het zou gaan om een toename van 350.000 vaten, zowel in mei als juni, en 450.000 vaten per dag vanaf juli. Afgelopen maanden hield OPEC de productie opzettelijk laag om een val van de olieprijs te voorkomen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen