Uncategorized

Hof van Beroep geeft pas op 18 mei uitspraak over ontbreken pandemiewet

Wannes Neukermans

Het Hof van beroep zal pas op 18 mei duidelijk maken of het de Brusselse rechter in kortgeding volgt in de veroordeling van de Belgische staat.

De rechter in kortgeding oordeelde dat de coronamaatregelen vandaag geen gedegen wettelijke basis hadden en gaf de regering een maand de tijd om die basis te voorzien. Die termijn loopt eind april af.

Geen pandemiewet tegen eind deze week

Die nieuwe pandemiewet moet de wettelijke basis vormen voor de coronamaatregelen, maar het is vrijwel uitgesloten dat die wet er komt voor het einde van de week. Ze wordt immers woensdag voor het eerst besproken in de commissie Binnenlandse Zaken. N-VA-fractieleider Peter De Roover sprak vanmorgen nog altijd van een spookontwerp omdat hij de tekst nog altijd niet officieel heeft gekregen. CD&V-kamerlid Franky Demon repliceerde daarop dat zijn fractie de tekst vanmorgen om 8.42 naar de N-VA-fractie had gemaild. Dat is natuurlijk nog net iets anders dan de ‘officiële’ neerlegging van de tekst in het parlement. De tekst kan nu elk moment op de site van De Kamer bekendgemaakt worden.

Indien de pandemiewet tegen het einde van de week nog niet goedgekeurd is zal de Belgische staat een dwangsom van 5.000 euro per dag moeten betalen. Het is aan de eisende partij, de Liga voor de Mensenrechten, of ze die dwangsom dan al zal beginnen opeisen. Het is immers de gewoonte dat daarmee nog gewacht wordt zolang een beroepsprocedure loopt. Als de rechter in beroep de beschikking in eerste aanleg volgt kan nog altijd het volledige bedrag opgeëist worden.

De pandemiewet mag dan wel tegen het einde van de week niet goedgekeurd geraken, de kans is wel groot dat ze tegen 18 mei – de dag dat het Hof van Beroep zich zal uitspreken – wel al door het parlement is geloodst.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Hof van Beroep geeft pas op 18 mei uitspraak over ontbreken pandemiewet”

  1. Schandalig als ik een moord zou plegen, en de rechter spreekt mij vrij. Maar de aanklager gaat in beroep moet ik nog altijd blijven zitten. Waarom vervallen die regels dan niet? Het gaat de belastingbetaler weer geld kosten. Er komt niets terug naar de mensen die nu echt zijn gevangen genomen.

Plaats een reactie

Delen