Bari

Uncategorized

Honderdtal arrestaties bij Italiaanse anti-maffiaoperatie

Wannes Neukermans

De Italiaanse politie heeft in Bari, een stad in het zuiden van het land, 99 mensen gearresteerd. Zij worden ervan verdacht banden te hebben met de Strisciuglio-clan. Deze vermeende maffialeden worden verdacht van onder andere afpersing, geweldplegingen en drugs-en wapenhandel. Dat melden verschillende Italiaanse media.

96 gearresteerden zitten momenteel in de cel. De andere drie werden op huisarrest geplaatst. Het gaat om vermeende leden én leiders van de bewuste criminele groep uit de regio Apulië. “De buurten waar de Strisciuglio-clan actief is, worden gekenmerkt door een verstikkende controle door middel van afpersing van talloze kleine ondernemers en ambachtslieden die hun geld verdienen in onder andere horeca, bouw, badstranden, recreatie en de evenementensector”, citeert La Repubblica uit het bevel tot voorlopige hechtenis van de 99 verdachten.

Volgens de krant zijn er in totaal 147 verdachten. Zij worden beschuldigd van veertig strafbare feiten, waaronder vijf afpersingen: vier armbanden ter waarde van 20.000 euro als beschermingsgeld voor een juwelierszaak, verplicht plaatsen van gokautomaten in een gokhal, een gratis motorfiets in ruil voor de bescherming van een garage,  een afkoopsom van 5.000 euro voor het beledigen van de vrouw van een clanlid door een bareigenaar die betaalde nadat de voordeur van zijn zaak in brand was gestoken, en tenslotte 10.000 euro beschermingsgeld voor het kunnen voortzetten van een prostitutienetwerk.

Nigeriaanse maffia

De operatie in Bari vond tegelijkertijd plaats met operaties in veertien van de ruim negentig Italiaanse provincies tegen de Nigeriaanse maffiaclan Black Axe. De verdachten worden beschuldigd van onder andere drugshandel, uitbuiting door prostitutie, oplichting en witwassen door middel van cryptovaluta, meldden de autoriteiten in de stad L’Aquila zo’n 120 kilometer ten oosten van Rome.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen