ANTWERPEN, BELGIUM - FEBRUARY 22 : Sihame El Kaouakibi gets emotional pictured during Press conference regarding Let's go Urban VZW. On 22, February, 2021 in Antwerpen, Belgium, 22/02/2021 (picture by Gregory Van Gansen/PhotoNews

Uncategorized

Interne audit toont “mogelijke malversaties” bij gebruik subsidies Let’s Go Urban

Wannes Neukermans

De dienst Interne Audit van de stad Antwerpen heeft een onderzoek gevoerd naar de vzw Let’s Go Urban van Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi. Die audit toont aan dat er “mogelijke malversaties” door LGU bij het gebruik van subsidies van de stad. Het stadsbestuur bevestigde dat vrijdagmiddag. Daarom heeft de stad het onderzoek overgemaakt aan het gerecht. De vzw werd in gebreke gesteld en het contract zal worden opgesteld als er niet snel duidelijke antwoorden komen. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) voelt zich “belabberd”.

Nadat de ongeregeldheden in het dossier rond Let’s Go Urban naar boven kwamen, in februari, startte de auditdienst een onderzoek. De dienst onderzocht of de stedelijke investerings- en werkingstoelages voor de vzw de voorbije jaren correct besteed werden. Ook de opvolging door de stedelijke diensten en het functioneren van de controlemechanismen werden onder de loep genomen. Volgens het stadsbestuur toont de audit aan dat er op een totaal van ruim 3,3 miljoen euro aan investeringstoelagen een vermoeden van oneigenlijk gebruik is van 257.996 euro. Daarnaast moet er een bijkomend bedrag van 115.531 euro nog verder onderzocht worden. Ook is er bij 120.251 euro aan werkingstoelagen sprake van onvoldoende onderbouwing.

In gebreke gesteld

Het schepencollege van Antwerpen heeft vrijdag beslist om LGU in gebreke te stellen. De vzw zal dus nog de kans krijgen om te antwoorden op de bevindingen van de audit. Als de antwoorden onvoldoende zijn, kan het college overgaan tot de verbreking van de concessie voor het Urban Center op het Kiel. Dat gebouw is en blijft sowieso eigendom van de stad. “De stad blijft eveneens alle mogelijkheden aanwenden om onterecht aangewende middelen terug te vorderen”, klinkt het nog.

De auditdienst stelt dat er weinig redenen zijn om aan te nemen dat de opvolging van LGU kwaadwillig slecht is verlopen. Wel is er bij die opvolging onvoldoende structurele samenwerking tussen de betrokken stadsdiensten.

Aanbevelingen om deze situaties in toekomst te vermijden

Om dat te verbeteren doet de dienst een aantal aanbevelingen om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden. Volgens het stadsbestuur liggen die aanbevelingen in de lijn van het traject dat al was opgestart binnen de krijtlijnen van het bestuursakkoord.

“De stad maakt onder meer werk van een digitaal toegankelijke en transparante subsidiedatabank, een herziening van de subsidiereglementen en samenwerkingsovereenkomsten, en het vastleggen van duidelijke en meetbare doelstellingen voor stedelijke subsidiëring”, luidt het. “Het college keurde daarvoor in november 2019 een plan van aanpak goed, dat opvolging kreeg in de vorm van een nieuw kaderbesluit voor het ondersteuningsbeleid van de stad dat de gemeenteraad in oktober vorig jaar nog eenparig goedkeurde.”

Te veel vertrouwen in El Kaouakibi

Antwerps burgemeester Bart De Wever reageerde op de zaak in VTM Nieuws. Volgens genoot El Kaouakibi te veel vertrouwen. “Er was weinig reden tot wantrouwen. De werking was schitterend met de organisatie en de raad van bestuur en die willen we overeind houden. Maar helaas is er misbruik van gemaakt, we voelen ons belabberd”, zegt hij.

De Wever zegt wel opgelucht te zijn dat niemand “aan de kant van de staat of administratie betrokken is bij de zaak”. Ook denkt hij dat andere steden na deze zaak ook vragen zullen hebben over hun systeem: “Er zijn bij ons gaten gevonden en ik vrees dat we er het laatste nog niet van gezien hebben”.

PVDA dient klacht in

De PVDA dient een klacht in bij het integriteitsbureau van de stad Antwerpen over de rol van het stadsbestuur in de zaak. “Het stadsbestuur kende bijzonder hoge subsidies toe aan Let’s Go Urban, zonder het gebruik daarvan grondig te laten controleren en zette zo de deur open voor misbruik”, zegt Peter Mertens, fractieleider van de PVDA in de Antwerpse gemeenteraad.

De communistische partij wil via deze klacht zekerheid of er geen integriteitsschendingen hebben plaatsgevonden bij schepen Nabilla Ait Daoud of burgemeester Bart De Wever. Het zijn namelijk deze twee mensen die over de subsidies beslisten. Daarnaast waren ze ook verantwoordelijk voor de controle hierop.

Ook Groen vraagt volledige transparantie en wijst op de politieke verantwoordelijkheid van de toenmalige schepenen van Jeugd en Financiën.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Interne audit toont “mogelijke malversaties” bij gebruik subsidies Let’s Go Urban”

Plaats een reactie

Delen