Sian Massey-Ellis flags for offside during the Premier League match at Bramall Lane, Sheffield. Picture date: Saturday March 6, 2021. ! only BELGIUM !

Uncategorized

Iraanse tv weigert benen van vrouwelijke scheidsrechter te tonen

Wannes Neukermans

Tijdens de voetbalwedstrijd tussen Tottenham en Manchester United, twee topclubs uit de Engelse Premier League, kregen Iraanse fans meer dan honderd keer iets anders te zien dan de rest van de wereld. Ze mochten namelijk de blote benen van de vrouwelijke lijnrechter niet te zien krijgen. Een Iraanse burgerrechtenorganisatie reageert: “Dit is een aanfluiting.”

De 35-jarige Sian Massey-Ellis fluit al tien jaar op het Engelse hoogste niveau en is uitgegroeid tot een gerespecteerde ref. Afgelopen zondag was ze lijnrechter tijdens de topper tussen Tottenham en Manchester United (1-3). Ook in Iran werd de match uitgezonden. De kijkers kregen daar echter vaak een ander beeld te zien dan de rest van de wereld. Dat was allemaal te danken aan Massey-Ellis.

Censuur zit in DNA van Islamitische republiek

Elke keer dat de vrouwelijke scheidsrechter in beeld kwam, kregen de Iraniërs een ander beeld voorgeschoteld. Haar shots werden vooral vervangen door beelden van het stadion, luchtbeelden uit de omgeving of een close-up van iemand in de tribune. Dit allemaal met één reden: zodat de Iraniërs de blote benen van de vrouw niet zouden zien, aldus My Stealthy Freedom, een Iraanse burgerrechtenorganisatie. Zeker honderd keer switchte de Iraanse staatstelevisie van camera.

“Hun aanpak is een aanfluiting”, schrijft de organisatie. “Het viel ook de commentator op aan het einde van de wedstrijd, die zei dat hij hoopte dat de kijkers hebben genoten van het geografisch spektakel. Censuur zit in het DNA van deze Islamitische republiek. Maar we mogen deze praktijken niet als normaal aanzien. Dit is niet onze cultuur. Dit is een repressief regime”, zo zegt My Stealthy Freedom.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Iraanse tv weigert benen van vrouwelijke scheidsrechter te tonen”

  1. Wie ogen heeft om te zien weet toch al lang waar deze verkrampte godsdienst voor staat en ziet in zulke berichten alleen maar een bevestiging. Progressieve praatjesmakers zullen weer spreken van “veralgemening” en onverdraagzaamheid van onze kant, maar voor mijn part draven ze maar door en steken verder hun linkse koppen in het woestijnzand, daar zijn ze goed in en daar voelen ze zich thuis. Waarom verhuizen ze niet naar de islamwereld, maar ze moeten wel weten dat het daar snel gedaan zal zijn met hun praatjes, gevangenissen zijn er genoeg en het zijn geen Center Parks zoals hier…

Plaats een reactie

Delen