Lloyd J. Austin III

Een nucleaire installatie in Iran. Foto: Shutterstock.

Uncategorized

Iran aast op wraak tegen Israël en beschuldigt het van aanval op nucleaire installatie

Kristof Luypaert

Iran beschuldigt Israël ervan achter de aanslag te zitten op de belangrijke Iraanse nucleaire installatie in Natanz. Een woordvoerder van de regering kondigde al aan dat Iran wraak zal nemen. Dat zorgt opnieuw voor extra spanningen in het Midden-Oosten.

Een woordvoerder van het Iraans ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat het “zionistische regime” zich probeerde te wreken op het Iraanse volk, “voor het geduld en de wijsheid die het toonde (wachtend op) het opheffen van de sancties”.

De Iraanse organisatie voor atoomenergie meldde zondag dat de nucleaire installatie in Natanz, waar uranium wordt verrijkt, het doelwit was van “antinucleair terrorisme”. Twee anonieme functionarissen zeggen tegen The New York Times dat de schade is veroorzaakt door “een grote explosie die de interne energiesystemen compleet heeft verwoest”.

De Amerikaanse krant New York Times had eerder bericht dat volgens functionarissen van de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten, Israël een rol had gespeeld in de aanslag. Israël sprak zich voorlopig nog niet uit over de aanslag.

“Israël zat achter terreuraanslag op nucleaire installatie Iran”

Functionarissen van de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendienst zouden aan de Amerikaanse krant The New York Times de betrokkenheid hebben bevestigd. Volgens hen is de schade aan de nucleaire installatie groot. Het zou zeker negen maanden kan duren voordat de uraniumproductie weer hersteld is.

De energiesystemen zijn bedoeld om de ondergrondse centrifuges die uranium verrijken, aan te voeren. Eerder op zondag was er nog sprake van een ongeluk in de ondergrondse kerninstallatie van Natanz. Het atoomagentschap sprak van een stroomstoring. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. De nucleaire site van Natanz is een van de belangrijkste sites van het Iraanse nucleaire programma.

In de fabriek waren zaterdag pas nieuwe kerncentrifuges geopend. Die stellen Iran in staat om uranium sneller en in grotere hoeveelheden te produceren. Nochtans gaat dat lijnecht in tegen het nucleair akkoord. Dat akkoord dateert al van 2015. Het is gesloten tussen Iran, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland, China en de Europese Unie. Het doel was om het Iraanse atoomprogramma aan banden te leggen.

Niet duidelijk of de VS op de hoogte was

In 2018 zegde de Verenigde Staten de deal op. Onder president Donald Trump kwamen er opnieuw sancties tegen Iran. De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft al gezegd dat hij opnieuw wil toetreden tot het akkoord dat er onder president Barack Obama kwam. Het is niet duidelijk in hoeverre de VS van tevoren op de hoogte waren van de aanslag op de nucleaire installatie in Natanz.

De aanval vond plaats op dezelfde dag dat de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd J. Austin III, op bezoek was in Israël, dat niet achter de plannen van Biden staat om het nucleaire verdrag nieuw leven in te blazen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

5 gedachten over “Iran aast op wraak tegen Israël en beschuldigt het van aanval op nucleaire installatie”

  1. Tot nader order één land dat atoombommen dropte in 1945 en dan nog wel op burgerdoelwitten: de USA. Quid Israël? De machtigste militaire staat in het Midden-Oosten dank zij zijn kernarsenaal. Dat zorgt voor frustraties in de regio wegens het veiligheidsonevenwicht. In de marge: is de wereld onveiliger geworden toen de URSS er in slaagde het kernwapenmonopolie te doorbreken van de USA? Weldra gevolgd door GB en Frankrijk.

  2. Eerlijk gezegd : het was nukes OF een lange moeizame landoorlog met véél meer doden …
    There was no easy way out en kijk hoe Japan zich heeft hersteld (neen, ik probeer het niet goed te praten …)

Plaats een reactie

Delen