President Hassan Rouhani

Uncategorized

Iran produceert vanaf volgende week 60% verrijkt uranium

Wannes Neukermans

Iran is van plan om volgende week daadwerkelijk te starten met de productie van 60% verrijkt uranium. Dat meldt de ambassadeur van Iran bij de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA).

Op dit moment verrijkt Iran haar uranium tot 20 procent. Ook dat is al veel meer dan de 3,67 procent die vastgelegd was in het internationaal nucleair akkoord dat in 2015 in Wenen is afgesloten. Als Iran tot 60 procent zou raffineren, zou het land tot 90 procent en meer op kunnen schalen. Het mineraal kan dan makkelijk voor militaire doeleinden gebruikt worden. Ambassadeur Kazem Gharibabadi liet via Twitter weten dat de voorbereidende werkzaamheden dinsdagavond zijn begonnen.

Op Twitter beweert Gharibabadi dat de verrijking van het uranium voor medische of farmaceutische doeleinden is. Het land beweert het uranium niet te willen gebruiken voor kernwapens. De internationale wereld is daar echter sceptisch over.

Volgens de Iraanse president Hassan Rouhani is de beslissing een antwoord op het “nucleaire terrorisme” van Israël. Iran beschuldigt Israël ervan de Iraanse nucleaire site Natanz, waar Teheran uranium verrijkt, te willen saboteren. Op de site vond enkele dagen geleden een ontploffing plaats. “Dit is het antwoord op uw boosaardigheid”, aldus Rouhani. “Wat jullie hebben gedaan, wordt nucleair terrorisme genoemd, wat wij doen is legaal.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen