Fukushima na de ramp. Foto Shutterstock.

Fukushima na de ramp. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Japan zal vervuild koelwater van koelreactor Fukushima in zee dumpen

Ruben Notteboom

Japan is van plan om het vervuilde koelwater van de koelreactor in Fukushima in zee te dumpen. In totaal zal meer dan een miljoen ton water de zee ingaan. De eerste grote lozing zal dit jaar nog plaatsvinden.

Het water zou genoeg tijd gekregen hebben voor de lozing om te zuiveren. De schadelijke, radioactieve isotopen zouden naar eigen zeggen geen probleem meer vormen. Volgens Tokio is het noodzakelijk om al het water in de zee te dumpen. Het is een stap dichter bij de volledige ontmanteling van de reactor.

“Het gebeurt wereldwijd,” maar is het wel veilig?

De Japanse overheid merkt op dat het helemaal niet ongezien is om gefilterd koelwater uit een kernreactor in zee te dumpen. Dat zou wereldwijd gebeuren en het zou geen schadelijke gevolgen hebben.

In 2011 werd Fukushima geraakt door een tsunami na een zware aardbeving. Daardoor werd de kernreactor instabiel. Fukushima is de zwaarste kernramp sinds Tsjernobyl. Na de ramp deed de Japanse overheid er alles aan om de schade te beperken en de koelreactor te ontmantelen.

Washington vindt dat alles goed verloopt, de buurlanden zijn ontevreden

De kernreactor in Fukushima onschadelijk maken en ontmantelen, zou nog decennia kunnen duren. Japan heeft sinds 2011 al nauw samengewerkt met andere landen en het internationale atoomagentschap.

Washington vindt dat Japan de situatie goed aanpakt. De buurlanden van Japan denken daar anders over. Zuid-Korea ziet de lozing bijvoorbeeld niet zitten. Dat water dumpen kan namelijk indirecte en onvoorziene gevolgen hebben op mens en natuur. Daarom wil de Zuid-Koreaanse regering meer transparantie over de situatie.

China wil internationaal overleg over het koelwater van Fukushima

Ook China is zeer ontevreden over deze beslissing. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het besluit zelfs “extreem onverantwoord”. Peking wil niet dat Japan deze plannen uitvoert en roept een halt aan de lozing. Eerst moet een akkoord bereikt worden met alle belanghebbende landen en internationale gemeenschap. De goedkeuring van enkel de Verenigde Staten, een land dat een hele oceaan verwijderd is van Japan, is onvoldoende.

Ook in Japan zelf is er een grote golf van kritiek op dit besluit. Zeker de vissersbonden protesteren. Dat water dumpen zou namelijk catastrofale gevolgen hebben voor de visserij. Men kan zich ook vragen stellen over de consumptie van vissen die in dergelijk water gezwommen hebben.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “Japan zal vervuild koelwater van koelreactor Fukushima in zee dumpen”

  1. Lijkt mij inderdaad een redelijke oplossing. Het hangt natuurlijk af van de mate van radioactieve vervuiling van het water en over welke tijd de dumping gebeurt. Door de voorbije rampen (Three Miles Island, Tsjernobyl, Fukushima, enz.) zijn er al veel zaken geleerd over het effect van radioactiviteit. Eén daarvan is dat een kleine hoeveelheid aan blootstelling ook in verhouding veel minder schade veroorzaakt dan een grote hoeveelheid. (’t Is nooit gezond natuurlijk.) De curve van hoeveelheid/schade is een kromme. Ter illustratie: van Fukushima is geen enkel geval bekend waarbij een rechtstreekse dode is gevallen door bestraling of vergiftiging, zelfde verhaal in Tsjernobyl (met uitzondering van de soldaten en brandweerlui die zich hebben opgeofferd om de reactor af te dekken, in Japan hebben ze dat gelukkig anders opgelost). Het enig mogelijk effect was een minieme verhoging van schildklierkanker. Bleek dat de mensen die verplicht moesten verhuizen veel meer schade hebben opgelopen door de stress dan door de straling, zowel in Japan als in Oekraïne. Nabij Tsjernobyl floreert ondanks de aanwezige radioactiviteit het natuurlijk leven zoals het dat al lang niet meer heeft kunnen doen (de tweekoppige wolven en zespotige herten zijn fabeltjes). De grens is dus moeilijk te trekken maar het zou best wel eens kunnen dat gecontroleerde dumping aan de goede kant van die grens ligt. M.a.w., als ik moet kiezen tussen wat radioactiviteit bovenop de natuurlijke en een beetje Sevesovergif of een snuifje Bhopal kies ik voor het eerste.
    P.S.: En China is samen met een groot deel van de rest van Azië wel de laatste die een ander moet verwijten over vervuiling.

Plaats een reactie

Delen