Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Jihadisten vermoorden Spaanse journalisten en Ierse milieuactivist

Niels Geerinck

In het oosten van Burkina Faso zijn twee Spaanse journalisten en een Ierse milieuactivist in een hinderlaag gelokt door een groep jihadisten. Dat hebben de Spaanse en Burkinese autoriteiten laten weten.

Het gaat om de Spaanse oorlogsjournalisten David Beriain (43) en Roberto Fraile (47). Zij waren samen met de Ier Rory Young en een Burkinese man in het nationaal park d’Arli. Nabij de grens met Benin werden ze aangevallen door een groep gewapende jihadisten. Over het lot van de Burkinees is nog geen uitsluitsel.

De Spaanse journalisten werkten aan een documentaire over het nationaal park. Ze wilden in beeld brengen hoe de Burkinese autoriteiten omgaan met stropers. “Het is een gevaarlijk gebied waar vaak terroristen, bandieten en jihadisten zijn.”; zo reageerde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken González Laya op de feiten.

De Spaanse premier Pedro Sánchez betuigde zijn medeleven met de familie van de slachtoffers via Twitter. “Onze waardering voor degenen die, net als zij, dagelijks moedige en belangrijke journalistiek bedrijven vanuit conflictgebieden.”, aldus Sánchez.

Opgeëist

De aanval op de documentairemakers werd intussen opgeëist door de jihadistische groep JNIM. Dat lieten ze weten in een audioboodschap aan het persbureau AP. “We hebben drie blanke mensen gedood. We hebben ook twee voertuigen met vuurwapens en twaalf motoren.”, aldus de jihadisten aan het persbureau. Zij hebben banden met Al-Qaida.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Jihadisten vermoorden Spaanse journalisten en Ierse milieuactivist”

Plaats een reactie

Delen