Joe Biden erkent als eerste Amerikaanse president de Armeense genocide

De Amerikaanse president Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Joe Biden erkent als eerste Amerikaanse president de Armeense genocide

Anton Schelfaut

Joe Biden heeft de Armeense genocide van 1915 erkend. Hij is de eerste Amerikaanse president die officieel het woord ‘genocide’ gebruikt. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu verwerpt de verklaring van Biden volledig.

“Het Amerikaanse volk eert alle Armeniërs die omkwamen in de genocide die vandaag 106 jaar geleden begon”, zegt president Joe Biden in een verklaring die het Witte Huis publiceerde. “Gedurende decennia hebben Armeense immigranten de Verenigde Staten op allerlei manieren verrijkt, maar ze zijn nooit hun tragische geschiedenis vergeten. We eren hun verhaal, we zien hun lijden en we bevestigen de geschiedenis. We doen dit niet om iemand de schuld te geven, maar om ervoor te zorgen dat wat toen is gebeurd niet meer opnieuw gebeurt.”

Alvorens zijn verklaring te publiceren, heeft Biden getelefoneerd met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Tussen 1915 en 1917 kwamen naar schatting 1,5 miljoen Armeniërs om het leven bij massale moordpartijen in het toenmalige Ottomaanse Rijk. Turkije erkent dat er misdrijven zijn gepleegd, maar ontkent steevast dat het ging om een genocide. Volgens Ankara was er immers geen sprake van een vooropgezet plan. Daarom spreekt men in Turkije over “de Armeense kwestie”.

“Diepe wonde die wordt opengereten”

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu verwerpt de verklaring van Biden volledig. Hij heeft het over “een diepe wonde die wordt opengereten” en “het wederzijdse vertrouwen en de wederzijdse vriendschap tussen zijn land en de VS ondermijnt”.

“Woorden kunnen de geschiedenis niet veranderen of herschrijven”, schrijft Çavuşoğlu op Twitter. “Wij hoeven van niemand lessen over ons eigen verleden te krijgen. Politiek opportunisme is het grootste verraad voor vrede en gerechtigheid.” Hij noemt de verklaring van Biden ook populistisch.

Biden had tijdens zijn verkiezingscampagne al beloofd dat hij de gebeurtenissen als volkerenmoord zou erkennen. In 2019 erkende ook het Amerikaanse Congres de genocide.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Joe Biden erkent als eerste Amerikaanse president de Armeense genocide”

  1. Als hij nu de genocide tegen de oorspronkelijke bewoners van de US – de Indianen – ook eens zou erkennen.
    Ook hen werd systematisch hun land afgepakt, in reservaten opgesloten en door “the US army” uitgemoord.
    Systematisch dus ook genocide.

Plaats een reactie

Delen