Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Johnson & Johnson stopt tijdelijk met vaccinatie: levering naar Europa opgeschort

Simon Segers

De Food and Drug Administration (FDA) in de VS heeft besloten om het vaccin van Johnson & Johnson tijdelijk niet meer toe te dienen. Aanleiding is meerdere gevallen van zeldzame bloedklonters kort na toediening van het vaccin. J&J zet ook de levering naar de Europese Unie op pauze.

Op Twitter meldt de FDA dat het in samenwerking met het Centrum voor ziektecontrole en Preventie (CDC) zes casussen gaat onderzoeken. Het gaat om personen die een erg zeldzame bloedklonter kregen kort na inenting met het vaccin van J&J. Ze voegen verder ook toe dat de behandeling hiervan afwijkt van de meer gangbare types bloedklonters. De twee overheidsinstanties raden een pauze aan in het gebruik van het vaccin, zodat zij na grondige analyse de zorgverleners onderbouwd advies kunnen geven over de eventuele verderzetting.

Vaccinatiecampagne bemoeilijkt

Tot voor kort was het plan om deze week in België 36.000 vaccins van Johnson & Johnson aan te voeren. Deze en toekomstige leveringen zullen dus voorlopig worden uitgesteld. De Europese Unie keurde het vaccin nog maar in maart goed. Deze vertragingen zijn slecht nieuws voor de vaccinatiecampagne, gezien de logistieke voordelen van het vaccin van J&J. De injecties dienen niet zoals de andere vaccins bij vriestemperaturen te worden bewaard, maar kunnen gewoon in de koelkast. Ten slotte is ook één prik voldoende voor volledige bescherming.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “Johnson & Johnson stopt tijdelijk met vaccinatie: levering naar Europa opgeschort”

  1. “Ten slotte is ook één prik voldoende voor volledige bescherming.” …met een percentage van 66% is J&J een der slechtste. De traditionele vaccins zijn verleden tijd …mRNA’s halen +95% (en geen dodelijke bijwerkingen)

  2. Zes gevallen op bijna zeven miljoen vaccinaties en dit binnen twee weken na de vaccinatie. Dan vraag ik mij af hoeveel mensen op een bevolking van meer dan zes miljoen op veertien dagen van een trap vallen. Zijn er dat zes of meer, moeten we dan niet het voorzichtigheidsprincipe aanhouden en alle trappen voor minstens een week afsluiten?

  3. Eerder veel tijd en daarom de (medische en biotechnische) literatuur aan’t volgen.
    Crispr, de tech er achter, knipt letterlijk tot op de molecule waarna het lichaam zélf het herstel genereert tov een chemisch kanon (meds). Zie het als een sniper tov een atoombom (beetje overdreven voor het mentale plaatje)

Plaats een reactie

Delen