Een tractor. Foto Shutterstock.

Een tractor. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Jonge boeren trekken met tractors de straat op tegen onzekerheid

Ruben Notteboom

De komende dagen zullen er veel tractors te zien zijn op de weg. Jonge boeren zullen namelijk in colonnes de straten oprijden uit protest tegen de onzekerheid. Land- en tuinbouwers zien hun toekomst namelijk als bedreigd sinds het recente stikstofarrest. Ze willen dat er “met hen gepraat wordt, niet over hen.”

Het begon in februari. De agrarische gemeenschap is boos omdat toen een rechter een vergunning vernietigde om een kippenstal uit te breiden in Kortessem. Door die kippenstal zou er namelijk te veel stikstof geproduceerd worden. Dat zou dan weer schadelijk geweest zijn voor een natuurgebied in de buurt.

Onzekere toekomst

Zoiets was nog nooit eerder gebeurd in ons land en de agrarische gemeenschap vreest dat dit een gevaarlijk precedent is. Dit zou namelijk de ontwikkeling van agrarische bedrijven kunnen beknotten, terwijl het economisch klimaat voor landbouwers al zeer moeilijk is. De markt wordt namelijk overspoeld door niet-Europese landbouwproducten, terwijl er in Europa zelf vaak overschotten vernietigd moeten worden. De overvloed haalt de prijs zodanig omlaag, dat men vaak met verlies moet verkopen.

Voor de jonge land- en tuinbouwers van de Groene Kring, een zusterorganisatie van de Boerenbond, gingen alle alarmbellen rinkelen. Ze vinden dat het zo niet verder kan. Maarten Moermans, de ondervoorzitter, reageerde in De Ochtend op Radio 1 dat “onze toekomst en bedrijfszekerheid in gevaar zijn.” Er is te veel onduidelijkheid over vergunningen, uitbreidingen, het ontwikkelen van hun bedrijven… Dat vinden ze gek. “Wij zijn de toekomst van de voedselproductie,” klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “Jonge boeren trekken met tractors de straat op tegen onzekerheid”

  1. Deze hardwerkende mensen leveren een dagelijks gevecht om te overleven in een steeds vijandiger wordende EU. Maar voor de klassieke media is hun strijd het vermelden nauwelijks waard.

  2. Als men vast houdt aan de reglementering- en deze zelfs nog wil verstrengen- rest enkel nog verminderde invoer zodat de producten van onze boeren wél op de markt kunnen komen.
    Dat zal mogelijks wel met prijsverhogingen gepaard gaan; maar goed, dan kan die beroepsgroep ten minste overleven én blijven we als land / Europa in onze eigen voedselvoorziening voorzien. Men weet maar nooit waar dát goed voor is, niet?

Plaats een reactie

Delen