Kamerlid Steven Matheï (CD&V) waarschuwt voor criminele infiltratie in sportclubs

Kamerlid Steven Matheï (CD&V). Foto: Facebook

Binnenland politiek

Kamerlid Steven Matheï (CD&V) waarschuwt voor criminele infiltratie in sportclubs

Kristof Luypaert

CD&V waarschuwt donderdag voor criminele infiltratie in sportclubs. Daarbij winnen ‘weldoeners’ het vertrouwen van clubs of verenigingen met giften of sponsoring. Vervolgens misbruiken ze de club voor criminele en frauduleuze praktijken. CD&V-Kamerlid Steven Matheï wil dat er een lijst komt met ‘red flags’ om verenigingen alerter te maken voor dergelijke wanpraktijken.

Bij het fenomeen van criminele weldoeners presenteren criminelen zich als sponsor van een vereniging. Of ze werken zich in in het bestuur, om zo het respect en vertrouwen van de bestuursleden winnen. Achteraf blijkt dan bijvoorbeeld dat ze via de vereniging geld hebben witgewassen. Een ander voorbeeld is een criminele motorclub die zich inkoopt in een voetbalclub. Nadien blijkt die de voetbalkantine te misbruiken voor clubavonden en andere activiteiten.

Volgens CD&V’er Steven Matheï komt het fenomeen de laatste jaren meer aan de oppervlakte in Nederland. Daar zou 3,4 procent van de sportclubs een vermoeden hebben van criminele infiltratie. Maar ook in België zijn er voorbeelden, aldus Matheï. Het parket van Limburg startte enkele jaren geleden al met een onderzoek. Dat gebeurde in samenwerking met de Universiteit Hasselt en het ARIEC.

Kamerlid Steven Matheï (CD&V): “Georganiseerde criminaliteit vraagt een integrale aanpak”

“En criminaliteit stopt natuurlijk niet aan de grens.” Matheï pleit voor een ‘indicatorensysteem’. Zo een checklist moet lokale verenigingen helpen om verdachte zaken op te merken. “Weinige sportclubs of verenigingen zijn zich vandaag bewust van de risico’s en gevaren van criminele infiltratie. Een lijst met ‘red flags’, indicaties van verdachte praktijken, kan de problematiek in de aandacht brengen en verenigingen handvaten geven om alerter te zijn”, zegt hij. Zo een lijst kan volgens de CD&V’er enkel ontwikkeld worden door samenwerking met verschillende actoren.

“Georganiseerde criminaliteit vraagt een integrale aanpak. Wanneer we een aantal rode vlaggen willen oplijsten zullen zowel de verenigingen, koepelorganisaties, politie, parket, het ARIEC en de FOD Financiën moeten samenwerken“, aldus nog Matheï. Die pleit er ook voor dat lokale besturen in het verhaal betrokken worden. “Zij zijn het eerste aanspreekpunt van de clubs en verenigingen. Ze zouden het fenomeen van criminele weldoeners beter moeten leren kennen. Vanaf het moment dat het indicatorensysteem ontwikkeld is, dit moeten promoten bij de lokale sportclubs en verenigingen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen