Het Steen (Foto Shutterstock/Facebook)

Het Steen (Foto Shutterstock/Facebook)

Cultuuroorlog

Kritiek op nieuwe aanbouw aan het Steen in Antwerpen: “Zelfhaat in stenen”

Pieter Van Berkel

Het nieuwe onthaalgebouw voor toeristen aan het historische Steen in Antwerpen beroert de gemoederen. Er weerklinkt heel wat kritiek en intussen werd een petitie gestart om de aanbouw af te breken.

De historische middeleeuwse burcht – het oudste gebouw in Antwerpen – wordt momenteel omgevormd tot een bezoekers- en onthaalcentrum. Naast de historische burcht wordt op dit moment een moderne, minimalistische en grijze nieuwbouw gebouwd die dienst zal doen als cruiseterminal.

“Steenmonster”

Op sociale media regent het intussen kritiek op de verbouwingen. “Is er één enkele mens die zegt: awel ja, ik vind dat schoon? Bestaat zo iemand echt”, vraagt schrijver Jeroen Olyslaegers op Facebook. “Dat geloof ik niet. Dat is onmogelijk, tenzij een fooraap die graag contrair doet. Over smaken kan worden geredetwist, maar niet over dit. Ik zie een soort van functionaliteit op de rand van het pathologische, niks fierheid, niks besef, ongegeneerd zichzelf: zelfhaat in stenen. Het is blijkbaar de bedoeling dat die cruisetoeristen op hun vervuilende boot blijven. Wie wil er immers met zo’n entree, met zo’n architecturale onverschilligheid de rest nog zien?”

“Het is het exponent van Vlaanderen: een koterij van de vroege Middeleeuwen tot vandaag. Consequent volgehouden”, aldus econoom Geert Noels op Twitter. “Ze gaan de bedenkers van dit Steen (Welk Steen…?) daar toch in opsluiten hoop ik”, schrijft schrijver Johan Op de Beeck.

Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) heeft het over een “steenmonster”. “Wat een misbaksel, steenmonster. Een Een vierkante betonnen blok naast het historische Steen in Antwerpen. Verkrachting van ons historisch erfgoed! Oudste Antwerpse burcht ten prooi aan schaamteloos en lelijk modernisme”, klinkt het.

Petitie

Intussen werd een petitie opgestart om “de koterij aan het Steen onverwijld terug af te breken”. De petitie werd al meer dan 4.700 keer ondertekend.

Volgens Antwerps stadsbouwmeester Christian Rapp is het te vroeg om een oordeel te vellen. “Beoordeel het pas als het Steenplein en de kaaien zijn aangelegd, als je de fundamenten van de burcht kan zien”, zegt hij op Radio 2 Antwerpen. “Dan zal het veel minder negatief overkomen, is mijn verwachting.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

7 gedachten over “Kritiek op nieuwe aanbouw aan het Steen in Antwerpen: “Zelfhaat in stenen””

  1. Zou Zijne Vermaledijde Schraapzucht Piet Percentjes uit het “Graaischap Vlaanderen” al komen gapen hebben naar dit architecturaal misbaksel want hij is dol op al wat “past als een tang op een varken” dus zeker ook op dat glazen gedrocht dat bovenop de voormalige brandweerkazerne werd neergepoot en dat al voor massaal veel hilariteit zorgde bij Antwerpse senioren ?

  2. De incarnatie der Oikofobie in steen gegoten ! Ge moet er maar opkomen hoe zich te kunnen ontlasten van politiek-correcte visie op “esthetiek” . Weer voer voor “Belgenmoppen” door onze Franszose en Kaaskopse medemensen…..

  3. Hoe is het zover kunnen komen? Hebben alle mensen die nu ageren tégen dit meer dan afschuwelijke misbaksel de afgelopen 14 maanden – (uit angst voor corona?) – onder een steen geleefd? Dit “ding” moet meteen worden afgebroken, steen voor steen. Bouw er maar elders, te Zaventem of zo, een gevangenis voor uit te zetten uitgeprocedeerde asielzoekers van.

Plaats een reactie

Delen