Ter Kamerenbos tijdens La Boum. Foto Photonews. © Christophe Licoppe/Photo News - 10918697-020

Ter Kamerenbos tijdens La Boum. Foto Photonews. © Christophe Licoppe/Photo News - 10918697-020

Uncategorized

La Boum 2 op de loer: “De druk op de zorg is de schuld van de regering, het volk wordt gestraft”

Ruben Notteboom

Er werd een nieuwe oproep gelanceerd om te gaan feesten in Ter Kamerenbos. Deze keer van ‘L’Abîme’. De oproep is geïnspireerd op ‘La Boum’, een nepfestival dat begon als Facebookgrap maar dat, buiten de wil van de ‘organisators’, uitmondde in een strijd met de politie. Al 8.000 mensen reageerden om te gaan.

De dag van ‘L’Abîme’ zou aanbreken op 1 mei. Een symbolische dag, want dan zou de horeca eerst nog opgengaan. 70.000 mensen zeiden dat ze op La Boum zouden aanwezig zijn, 5.000 kwamen opdagen. Momenteel hebben al 8.000 mensen op ‘L’Abîme’ gereageerd. Nu het ijs gebroken is met La Boum, is de kans reëel dat 1 mei geen dag van horeca zal worden, maar een zwarte dag voor de coronacijfers.

La Boum: een slagveld in Ter Kamerenbos

De politie werd tijdens La Boum geconfronteerd met rellen en agressie. Jongeren smeten met stenen, het grasveld leek even op een slagveld en verschillende vrijwilligers moesten zwoegen om alles opnieuw schoon te maken. Dat allemaal voor een grap, terwijl ‘L’Abîme’ een echte oproep is om het opnieuw te doen.

Na de incidenten op La Boum werd de politie opnieuw beschuldigd van ‘overmatig geweld’. Een agent ter paard reed bijvoorbeeld een vrouw aan en die beelden werden onderzocht. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) trok haar ‘stoute schoenen’ aan en schreef een brief aan de jeugd. Daarin riep ze op om nog ‘even vol te houden’. De vraag rijst natuurlijk hoeveel mensen die hebben gelezen en of de potentiële relschoppers daar gehoor voor zullen hebben. Waarschijnlijk niet.

“De toestanden in de gezondheidszorg zijn de schuld van deze regering en de vorige”

La Boum 2 van ‘L’Abîme’ antwoordde zelfs met een opdracht voor Verlinden. Ze willen namelijk officiële toestemming om in Ter Kamerenbos opnieuw te feesten. De kans is klein dat dit zal gebeuren. Daarnaast beweert ‘L’Abîme’ dat ze rekening willen houden met de maatregelen. “Rekening houdend met de mening van experten, van wie sommigen geloven dat het risico van dit soort evenementen minimaal is en toch zo belangrijk voor onze jeugd. Zou dat geen mooi eerbetoon zijn voor onze offers aan de ouderen?”, klinkt het. De kans dat 8.000 feestende mensen begeleidende maatregelen zullen naleven, is nog kleiner.

De anonieme oproepers ontkennen de coronaproblematiek niet. Ze erkennen dat de ziekenhuizen overrompeld worden en de ziekenzorg onder druk staat, maar dat is niet de schuld van de jeugd. “De ziekenhuizen staan onder druk als gevolg van de aftakeling van onze gezondheidsdiensten. Daarvoor zijn uw regering en de vorige verantwoordelijk. We kunnen de negatieve gevolgen van opsluiting voor de hele bevolking en in het bijzonder de meest kwetsbaren onder hen (zoals de alleenstaanden, studenten en werklozen) niet ontkennen.”

“vrijheidsbeperkingen, angst en politierepressie

‘L’Abîme’ klaagt ook over de vrijheidsbeperkingen, angst en politierepressie die onder de Vivaldi-regering in België heerst. Een goed punt volgens velen. Tijdens de coronacrisis hebben er namelijk al uiterst merkwaardige voorvallen plaatsgevonden. Zo werd een jonge tweeling voor de jeugdrechter gesleept omdat ze met één persoon te veel aan het praten waren, terwijl 150 Afrikanen tijdens een rouwceremonie werden genegeerd. In januari kreeg iemand zelfs drie maanden cel voor een barbecue, waar de politierechter Peter D’Hondt humoristisch mee omsprong. “Een dure barbecue hé?!”, klonk het toen in de rechtbank.

Dat zijn toestanden die ‘L’Abîme’, zo lijkt het, wil aanklagen met deze actie. Naar eigen zeggen willen ze de openbare orde niet verstoren. Daarnaast beweren ze ook “niets te organiseren.”  “Wij coördineren alleen een populaire en natuurlijke drang om samen te komen en te feesten”, zo staat nog in de verklaring.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

6 gedachten over “La Boum 2 op de loer: “De druk op de zorg is de schuld van de regering, het volk wordt gestraft””

  1. Iedereen is de maatregelen beu maar in opstand komen heeft geen enig goedkeuring doe zoals ik schrijf iedere minister aan op zijn/haar kabinet als Iedereen een mail zou sturen op hetzelfde moment bv op 16 april 12 uur zullen de mailboxen crashen mail adressen kun je vinden via Google.

  2. dat helpt geen snars! dezelfde middelen gebruiken als de regering” hard optreden” we zitten al in een politiestaat, en zalven met braaf zijn veranderd er niets.

  3. Het volk moet reageren zoals de overheid met politiestaat. Het volk heeft gelijk dat ze in opstand komen. Weg met de regels, wij zijn allemaal geen schapen die braaf opgehokt blijven.

  4. De criminele leiders met al hun medeplichtigen van dit misdadige coronacircus zullen zwaar gestraft worden, eender hoe maar van zo een bende psychopaten dient het volk zich te ontdoen. Dat de nu nog slapende massa, die gelukkig al hoe kleiner aan het worden is, eens eindelijk volledig ontwaakt in plaats van maar slaafs en onwetend de “maatregelen” van een corrupte bende leugenaars op te volgen en daardoor diegenen die voor onze rechten en vrijheid opkomen mee de afgrond in sleuren.

Plaats een reactie

Delen