Man uit Texas gearresteerd wegens beramen bomaanslag op Amazon-datacentra

Foto: Shutterstock

Uncategorized

Man uit Texas gearresteerd wegens beramen bomaanslag op Amazon-datacentra

Anton Schelfaut

De Amerikaanse FBI heeft een 28-jarige man uit Texas gearresteerd die een bomaanslag beraamde op Amazon-datacentra. Daarmee hoopte de verdachte “zo’n 70 procent van het internet” plat te leggen.

De Amerikaanse nieuwszender CNN bericht op basis van de aanklacht dat de arrestatie van verdachte Seth Aaron Pendley donderdag plaatsvond. De man wilde een bom planten bij meerdere Amazon-datacentra in Ashburn, in de staat Virginia.

Pendley zou beschikt hebben over handgetekende kaarten van de datacentra, waarop “mogelijke in- en uitgangen” waren aangeduid. De man werd in de val gelokt door een undercover ‘wapenhandelaar’ van de Federale inlichtingendienst, waarbij hij de explosieven aankocht.

Eerder had Pendley via de berichtenapp Signal zijn plannen gedeeld met een andere persoon. Die stapte naar de FBI en tipte in opdracht van de autoriteiten de verdachte over de undercover ‘wapenhandelaar’. Na de transactie werd hij ingerekend. Bij een huiszoeking werd onder meer een vuurwapen en een kapmes aangetroffen.

Motivatie

Pendleys motivatie was om de “oligarchie die de Verenigde Staten momenteel runt, eens flink boos te maken”. Volgens hem werden de servers in de centra ook gebruikt door de FBI, CIA en andere federale diensten. Hij zou ook bereid geweest zijn om er een zelfmoordaanslag van te maken, maar enkel als hij “bijvoorbeeld kanker had”.

Amazon dankt de FBI voor hun werk en stelt dat het actief op zoek is naar mogelijke kwetsbaarheden in zijn datacentra.

Capitool

Volgens nieuwszender CNN schreef Pendley op MyMilitia ook enkele berichten waaruit zou blijken dat hij op 6 januari aanwezig was in de buurt van het Capitool en daar deelnam aan de rellen.

Hij schreef onder meer dat hij zelf niet is binnengaan in het Capitool, maar wel “een AR-aanvalsgeweer bijhad dat hij met een ijzerzaag had aangepast zodat het in een rugzak zou passen”. Het wapen zou hij uiteindelijk in zijn auto hebben laten liggen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen