Mathias Vandenborre (N-VA): “Ik stel me vragen bij de capaciteiten van Close om dergelijke betogingen aan te pakken”

Foto: Mathias Vandenborre (N-VA)

Uncategorized

Mathias Vandenborre (N-VA): “Ik stel me vragen bij de capaciteiten van Close om dergelijke betogingen aan te pakken”

Kristof Luypaert

Brussels parlementslid en gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre (N-VA) is bijzonder kritisch voor PS-burgemeester Philippe Close (PS). “Voor de zoveelste keer op rij loopt een manifestatie uit de hand. Er is te laat ingegrepen, waardoor de burgemeester medeverantwoordelijk is voor de ontstane chaos”, klinkt het streng. “Ik stel me grote vragen bij de capaciteiten van Close om dergelijke betogingen aan te pakken”

Vanden Borre is ook scherp voor het federale beleid “dat andermaal faalde”, zo oordeelt hij.

“De scholen moesten toe voor meester Frank en vervolgens verzamelt de schoolgaande jeugd massaal in het park. Een hele middag rellen en opstootjes met zo’n 26 agenten en zeven paarden gekwetst. Een vrouw wordt in de verwarring omvergelopen door een ruiter te paard. De wettelijkheid en de proportionaliteit van die charge moet men toch durven onderzoeken.”

Niet alleen de N-VA uit zich kritisch. Ook de Brusselse oppositiepartijen MR en CD&V-cdH+ vroegen vandaag dat de Brusselse gemeenteraad in spoedzitting bijeenkomt. Burgemeester Philippe legde die vraag vrijdagavond naast zich neer.

De Brusselse gemeenteraadsleden vinden dat er al vroeger had moeten ingegrepen worden en dat men erop had moeten toezien dat de massabijeenkomst simpelweg niet had kunnen plaatsvinden.

“Soms legt Close de tolerantiegrens te hoog, en achteraf is de politie altijd de pispaal”

De kritiek van Vandenborre richt zich uitsluitend op Close, voor de politiediensten toont hij begrip.

“De politiediensten, die uitstekend werk verrichten in deze moeilijke tijden, valt weinig te verwijten. Zij hebben opgeroepen tot een evacuatie van het Ter Kamerenbos en waarschuwden de aanwezigen dat ze indien nodig hardhandig zouden optreden. Enkele amokmakers hebben daar gretig gebruik van gemaakt om de boel op te stoken en zijn met projectielen beginnen gooien, waardoor het hek van de dam was.”

Vanden Borre ziet een parallel met de Black Lives Matter-betoging van eind vorig jaar. “Ook daar onderschatte burgemeester Close de situatie”, zegt hij. “Het is ontstellend, want er waren nochtans voldoende waarschuwingen vooraf. En ook Close zelf kondigde aan dat hij niets zou tolereren.”

Het N-VA gemeenteraadslid vindt dat Close zich keer op keer te tolerant opstelt. “Ook bij de BLM betoging zei hij dat het Poelaertplein groot genoeg zou zijn. Maar daar ontstond een mensenzee. Hier is de situatie vergelijkbaar en dan riskeer je rellen.”

“In een stad als Brussel is het belangrijk dat je weet hoe om te gaan met ‘crowd-control’”, stelt Vanden Borre. “Maar soms legt Close de tolerantiegrens veel te hoog. En achteraf is het dan altijd de politie die de pispaal is. Maar ik wil precies weten wanneer welk bevel op welk moment is gegeven.”

“Hoe is het trouwens mogelijk dat iedere keer wanneer er een ‘rechtse’ betoging is, er een leger politieagenten klaar staat en dat iedereen wordt opgepakt. En bij ‘andere’ betogingen toont Brussel zich dan weer wat coulanter en laat men betijen”, vraagt Vanden Borre zich tenslotte af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Mathias Vandenborre (N-VA): “Ik stel me vragen bij de capaciteiten van Close om dergelijke betogingen aan te pakken””

Plaats een reactie

Delen