Matteo Salvini voor de rechter wegens weigeren migrantenschip

Voormalig Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega). Shutterstock

Uncategorized

Matteo Salvini voor de rechter wegens weigeren schip met 147 migranten

Anton Schelfaut

Voormalig Italiaans minister van Binnenlandse Zaken en topman van de partij Lega, Matteo Salvini, moet op 15 september voor de rechter verschijnen. Aanleiding is het tegenhouden van een migrantenschip. Daarvoor riskeert hij een gevangenisstraf tot vijftien jaar.

In augustus 2019 weigerde Matteo Salvini het schip Open Arms met aan boord 147 migranten toegang te verlenen tot de Italiaanse havens. De migranten dobberden bijna drie weken lang rond op zee. Uiteindelijk moest hij het schip toch toelaten tot de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa.

Het Openbaar Ministerie heeft groen licht gekregen om oud-minister Salvini te vervolgen wegens meervoudige gijzeling. Daartoe heeft een rechter in de Siciliaanse stad Palermo tijdens een pro-forma zitting beslist.

“Heilige plicht”

De voormalige minister citeerde na het proces artikel 52 van de Italiaanse grondwet. “Het is de heilige plicht van elke burger het vaderland te verdedigen’’, schrijft hij op Twitter. “Daarvoor word ik berecht, voor het verdedigen van mijn land? Ik ga met opgeheven hoofd, ook in jullie naam. Italië eerst. Altijd.”

Volgens hem gaat het om een politiek proces om zijn situatie te ondergraven. Lega heeft drie ministers in de regering-Dragi en Salvini wil tijdens de volgende verkiezingen een gooi doen naar het premierschap.

Eerder deze maand werd een soortgelijke zaak geseponeerd. In juli 2019 weigerde Salvini het marineschip Gregoretti met aan boord 131 migranten toegang te verlenen tot de haven van Catania. De rechter besloot niet tot vervolging over te gaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Matteo Salvini voor de rechter wegens weigeren schip met 147 migranten”

  1. In de late middeleeuwen zagen zeevaarders elk ander schip als een mogelijke vijand. Toch ontstond het gebruik om zeevaarders in nood steeds ter hulp te komen. Dit gebruik werd later omgezet in internationale afspraken en wetgeving. Hierbij werd er geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat criminelen met opzet mensen in nood zouden brengen. Deze wetgeving is bijgevolg aan herziening toe.
    Het crimineel gedrag om mensen met opzet in nood te brengen op zee is zinloos als er geen medeplichtigheid is van ngo’s die de Middellandse zee afschuimen op zoek naar slachtoffers. Bijgevolg zouden deze medeplichtigen moeten gestraft worden en hun schepen aan de ketting gelegd.

  2. Als je je land niet verdedigde (als soldaat) kreeg je de dood met de kogel.
    Nu mag je je land niet meer verdedigen of men sleept je voor de rechter.
    Hoe een dubbeltje rollen kan. 🙁

  3. De man die europa even veiliger maakte , echte held….. en hoe kwam de tunesier die in nice de onthoofdingen deed naar hier ? Juist ja ook via lampedusa. En niemand die er verantwoordelijkheid voor neemt…

Plaats een reactie

Delen