42-jarige verkrachter van minderjarige jongens niet naar cel: vier jaar voorwaardelijk en alcoholverbod

Foto illustratief. Shutterstock

Uncategorized

Mechelen: 17-jarig meisje slachtoffer groepsverkrachting in lokalen vzw J@M, 3 meerderjarige verdachten krijgen enkelband

Kristof Luypaert

Het parket van Antwerpen bevestigt dat er een gerechtelijk onderzoek loopt naar een groepsverkrachting in Mechelen. Het slachtoffer is een minderjarig meisje van (17). “Politie en gerecht zijn meteen in actie geschoten en konden kort na de feiten vier verdachten vatten”, aldus een parketwoordvoerder.

Meer details wil het parket niet vrijgeven. Het parket bevestigde wel dat de feiten zich hebben afgespeeld op 21 maart 2021. De minderjarige zou intussen al voor de jeugdrechter in Mechelen verschenen zijn. Over die beslissing zijn verder geen details bekend.

Eén van de jongeren is onmiddellijk onder elektronisch toezicht geplaatst door onderzoeksrechter Philippe Van Linthout. Eén van de drie meerderjarigen is onmiddellijk na de feiten onder elektronisch toezicht geplaatst. De twee overige meerderjarigen zaten een tijdje opgesloten in de gevangenis. De raadkamer in Mechelen liet hen inmiddels ook vrij. Ook zij staan inmiddels onder elektronisch toezicht. 

Volgens onze informatie speelden de feiten zich af in de lokalen van de J@M-kinderwerking in de Gandhi-wijk. Op sociale media circuleerden de voorbije weken intussen diverse verhalen. Berichten op de Facebookpagina “Ge zijt van Mechelen als…” die over het incident gingen zijn intussen al verwijderd. De feiten zouden hebben plaatsgevonden buiten de werking van J@M en buiten de reguliere werkingsuren.

De werking is gerelateerd aan vzw “J@M – EVAP” een door de stad Mechelen ruim gesubsidieerde vzw. De wijk staat bekend als een ‘gevoelige’ wijk waar zich ook in het verleden al een aantal ernstige feiten afspeelden. Zo is in 2009 een lokale huisarts daar ooit zwaar fysiek toegetakeld door allochtone jongeren.

Schepen van Juridische Aangelegenheden Koen Anciaux (Open Vld)

N-VA fractieleider Marc Hendrickx vraagt duidelijkheid aan stadsbestuur

Volgens bepaalde bronnen zou er ook een familiale band bestaan tussen één van de aangehouden daders van de groepsverkrachting met de overvaller(s) van de arts in 2009. Een vraag die zich stelt is hoe de daders, eventueel mits gebruik van sleutels die toegang verschaffen tot het lokaal zijn kunnen binnendringen.

N-VA fractieleider Marc Hendrickx diende daarover alvast een schriftelijke vraag in aan het stadsbestuur met enkele vragen aan het stadsbestuur: ” Ik heb er vertrouwen in dat dit dossier tot op het bot zal uitgezocht worden. En dat de stad hier waar mogelijk alle medewerking verleent met het gerecht. Als gemeenteraadslid wil ik uiteraard weten of er eventueel sporen van inbraak zijn en of de stad zich benadeelde partij zal stellen. Ook wil ik weten of er eventueel personeel van de vzw betrokken is.”

In een reactie zegt schepen voor Juridische Aangelegenheden, Koen Anciaux (Open Vld) voorlopig niet over voldoende informatie te beschikken om te oordelen of de stad Mechelen zelf ook benadeelde partij is. “Ik heb over dat incident gisteren vernomen via de vraag van collega Hendrickx. Ik heb vandaag aan onze juridische diensten gevraagd of ze op de hoogte waren. Men heeft me gemeld dat er woensdag een overleg plaats vindt met het advocatenkantoor, met de schepen van Jeugdzaken en met de voorzitter van J@M.”

Ook de poetsploeg zou toegang hebben tot de gebouwen. Of die toegang verbonden is aan strikt afgelijnde toegangsuren kon Anciaux vandaag niet meedelen: “Ik heb die informatie ook opgevraagd.”
“Pas na de afloop van dat overleg zal beslist worden of de stad eventueel zelf een klacht indient of zich benadeelde partij stelt tegen de persoon of personen die daar al dan niet op dat moment mochten zijn”, besluit schepen Anciaux.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

9 gedachten over “Mechelen: 17-jarig meisje slachtoffer groepsverkrachting in lokalen vzw J@M, 3 meerderjarige verdachten krijgen enkelband”

  1. Imam Somers de beste omvolking burgemeester zal het wel opvolgen , want in zijn islamitische Mechelen kan dit toch niet gebeuren , en waarom de namen van de meerderjarigen niet vernoemen , misschien omdat het geen autochtonen zijn die je niet mag stigmatiseren !!

  2. Google wie doet wat vzw j@m wie er weeral werkt en zijn zakken vult op de nek van de belastingbetaler.en ja de Nva doet niet onder in de Vlaamse regering ,Antwerpen,Aalst enz waar ze aan de macht zijn om dat schorem rijkelijk van ons belastinggeld uit te delen

  3. André,als je een taartje eet komen er altijd vliegen op af,zo ook als je als stadsbestuur iets met goede bedoelingen opricht en je overspoeld wordt met parasieten,.NVA is daar de schuld niet van maar het politieke opengrenzen beleid van jaren geleden.

Plaats een reactie

Delen