HAASRODE, BELGIUM - AUGUST 27 : The Minister Koen Geens (CD&V) is pictured during a field check : the federal Police and Justice have launched " Mercurius " : a digital portal that allows police officers to quickly consult on their computers, driving bans imposed by a judge. Since then, thousands of drivers who were behind the wheel while under a driving ban are no longer in traffic August 27, 2020 in Haasrode, Belgium, 27/08/2020 ( Photo by Didier Lebrun / Photonews

Uncategorized

Meer dan 20% van agenten had al Covid-19

Wannes Neukermans

De politie heeft de laatste maanden zwaar te kampen gehad met het coronavirus. Ze beweren niet goed beschermd geweest te zijn, terwijl ze wel een contactberoep zijn. Dat schrijft De Standaard.

Er zijn geen officiële gegevens van besmettingen per beroepsgroep, maar de politievakbonden geloven wel dat hun groep boven aan het klassement zou staan. De laatste cijfers stellen dat sinds de pandemie vorig jaar het land bereikte al 11.237 van de 52.366 politiemedewerkers besmet raakten. Dat is dus meer dan twintig procent. Daarbij gaat het over 4.566 zekere coronabesmettingen en 6.661 gevallen met een sterk vermoeden. “Het gaat vooral om mensen die duidelijke symptomen hadden, maar niet getest werden omdat er nog niet genoeg tests waren”, aldus de federale politie.

De politievakbonden zijn niet verbaasd van dit indrukwekkende cijfer. De politie komt voortdurend met veel mensen in contact. Ook zitten ze altijd met zijn tweeën in de combi, elke dag met een andere collega.

Aantonen waar ze corona hebben opgelopen

Joery Dehaes van het ACV: “De overheid heeft in de beginfase van de crisis ook veel te weinig gedaan om de agenten te beschermen. Er waren geen mondmaskers, geen handgels en geen tests. Ook nu zijn er nog steeds veel te weinig tests voorhanden, waardoor we ongewild collega’s en burgers kunnen besmetten. Eigenlijk is de toestand nog verslechterd. Tijdens de eerste golf werd corona erkend als beroepsziekte door de overheid. Nu moeten agenten aantonen dat ze Covid-19 opliepen op het werk alvorens die steun te krijgen. Hoe zou je dat doen?”

De federale politie bevestigt de hoge cijfers. “Heel veel mensen werden ziek of moesten in quarantaine. We hopen dat de vaccinatie soelaas biedt en hebben er daarom al voor gepleit om politiemensen prioritair te vaccineren. Hier en daar gebeurt dat ook.” Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken (CD&V) laat weten dat ze de vraag van de vakbonden steunt om Covid-19 opnieuw te erkennen als beroepsziekte.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Meer dan 20% van agenten had al Covid-19”

  1. De politie heeft de laatste maanden zwaar te kampen gehad met het coronavirus (sic). Mij valt het op dat de politie, tijdens patrouilles en interventies, de social distancing van 1.5 m, onderling en met derden, negeert. Een beroepsziekte erkennen die ze zelf uitlokken? Hallo Annelies, misschien eerst beginnen met hun kledij aan te passen aan de risico’s van het beroep/interventies.

  2. Aangezien ik geen ..loog, …staticus of …ist ben heb ik geen verstand van deze zaken.
    Maar als men nu eens een “beetje” logisch had nagedacht en eerst alle mensen die op de werkvloer staan (in alle sectoren) ongeacht hun leeftijd, zou vaccineren, zou dat misschien geen beter idee geweest zijn?

Plaats een reactie

Delen