Angela Merkel - Foto: Shutterstock

Angela Merkel - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Merkel wil wet om coronamaatregelen op te leggen zonder inspraak van deelstaten

Niels Geerinck

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel maakt op dit moment werk van een nieuwe wet. De wet moet ervoor zorgen dat ze zonder overleg met de deelstaten een nationale lockdown kan opleggen.

Normaliter zou er aankomende maandag een overleg plaatshebben tussen Merkel en de zestien deelstaten over de huidige coronamaatregelen. Maar dat overleg gaat niet door. De federale regering wil de aankomende week het wetsontwerp nog indienen. Indien het ontwerp goedgekeurd wordt kan de Bondskanselier het hele land in lockdown brengen. Dit zonder inbreng of overleg van de deelstaten.

Federale regeling

“De federale regering en de deelstaten zijn overeengekomen de federale wet op bescherming tegen besmettelijke ziekten aan te vullen in nauw overleg met de fracties in de Bondsdag, om federaal eenvormig te regelen welke beperkingen worden genomen wanneer de zevendaagse incidentie in een district boven de honderd ligt”, dat zegt regeringswoordvoerster Ulrike Demmer. De bedoeling is dus om Duitsland te voorzien van eenvormige coronamaatregelen.

Vorige maand maakte de deelstaat Saarland bekend dat de lockdown daar zou worden opgeheven na Pasen.

Nieuwe lockdown in de pijplijn?

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn liet zich deze ochtend al uit over een nieuwe lockdown die waarschijnlijk nodig is. Ook een avondklok ligt op de onderhandelingstafel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Merkel wil wet om coronamaatregelen op te leggen zonder inspraak van deelstaten”

  1. Merkel gooit haar democratisch masker af en grijpt naar middelen uit 1933. Direct na Hitlers machtsovername begonnen de nazi’s met de Gleichschaltung (gelijkschakeling) van de Duitse samenleving. Allereerst werden de parlementen van alle deelstaten onder controle van een nazi-gezinde Reichsstatthalter (Rijksstadhouder) gesteld. Erg origineel is Merkels idee dus niet, wel zeer verontrustend gezien de bewogen geschiedenis van Duitsland en het fragiele democratisch verleden.

Plaats een reactie

Delen