Michael Freilich (N-VA). Foto Photonews. © Christophe Licoppe/Photo News - 10874939-093

Michael Freilich (N-VA). Foto Photonews. © Christophe Licoppe/Photo News - 10874939-093

Uncategorized

Michael Freilich (N-VA): “Schiltz (Open Vld) verspreidt fake news”

Ruben Notteboom

Michael Freilich is niet te spreken over een filmpje van Open Vld’er Willem-Frederik Schiltz. Schiltz beweert namelijk dat de papieren kastickets worden afgeschaft en dat de senaat dat beslist heeft. “Dat is pure onzin,” zegt Freilich.

“Het is gebeurd, of toch bijna,” zegt Schiltz in een filmpje. “We hebben wel al beslist om de papieren kassaticketjes af te schaffen. Tegen eind 2022 en vanaf 2023 schaffen we ze volledig af.” Een bewering dat volgens Michael Freilich niet klopt.

“Een onjuiste en misleidende boodschap van Schiltz (Open Vld)”

“Er is niets mis met parlementsleden die hun politieke werk in de kijker willen zetten met een filmpje,” zegt Freilich. “Ik doe het zelf vaak ook. Waar ik wel een probleem mee heb, is met het verspreiden van fake news. Zeker als dat komt vanuit het parlement.”

“Dat is hier effectief het geval”, beweert Freilich over het filmpje van Schiltz. “De boodschap is misleidend en onjuist. Neen, het papieren kasticket stopt niet eind 2022, begin 2023. De senaat heeft in dergelijke aangelegenheden een louter adviserende rol. In de Kamer, en meer bepaald de commissie Economie, waarin ik zetel, is het er echt om te doen.”

“Fake news van een parlementslid,” vindt Freilich

De Kamer stemde al eerder een gelijkaardig voorstel weg. “In 2019 diende de MR, de zusterpartij van Open Vld, een gelijkaardig wetsvoorstel in. Na het opvragen van adviezen hebben ze dat wetsvoorstel echter snel geparkeerd. Het bleek namelijk in de praktijk niet zo simpel te zijn. Test Aankoop, de FOD Economie en Financiën hadden allemaal vragen over de praktische haalbaarheid van deze zaken.”

“Mij gaat het niet over de goede of slechte punten uit dit wetsvoorstel,” gaat Freilich verder. “Voor mij gaat het over het verkopen van fake news door politici. Dat kan voor mij eigenlijk niet door de beugel. Opletten is de boodschap.”  

De redactie vroeg een reactie bij Willem-Frederik Schiltz. Hij weigerde te reageren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Michael Freilich (N-VA): “Schiltz (Open Vld) verspreidt fake news””

Plaats een reactie

Delen