Charles Michel na stoelincident: "Ik slaap niet goed meer. De film speelt constant door mijn hoofd"

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Shutterstock

Uncategorized

Michel na stoelincident: “Ik slaap niet goed meer. De film speelt constant door mijn hoofd”

Anton Schelfaut

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, slaat in een interview met enkele Europese journalisten mea culpa voor het stoelincident in de Turkse hoofdstad Ankara. Dat schrijft De Tijd.

Dinsdag vond in Ankara een topontmoeting plaats tussen Turkije en de Europese Unie. Charles Michel plofte zich gretig neer in de enige stoel die klaarstond naast de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. “Euhm?”, reageerde Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, voor wie geen stoel voorzien was. Michel maakte geen aanstalten om zijn plaats af te staan, waardoor von der Leyen noodgedwongen plaatsnam op de sofa.

“De beelden zijn schokkend. De opstelling van de stoelen was vernederend en dat is zeer betreurenswaardig”, geeft Michel toe. “Ik slaap niet goed meer sinds het sofa-incident. De film blijft constant door mijn hoofd spelen.”

“Ik neem mijn deel van de verantwoordelijkheid voor het incident op”, aldus de voorzitter van de Europese Raad. “Ursula von der Leyen maakte de Turken de boodschap over vrouwen- en mensenrechten over. Als ik tussenbeide was gekomen om een stoel aan te bieden, was dat mogelijk paternalistisch overgekomen.”

Turkse protocol

Een deel van de verantwoordelijkheid legt Michel bij het Turkse protocol. Zo zou het protocol van de Raad geen precieze informatie hebben gekregen over de opstelling van de stoelen. Dat blijkt uit een nota van de protocoldiensten van Michel.

Achteraf is het makkelijk om te zeggen dat het fout was om niet te reageren, erkent hij. “Ik was bang een incident te creëren. We hebben maanden hard gewerkt om een positieve boodschap over te brengen in Turkije. Als ik op een zichtbare manier voor de camera had gereageerd, zou ik die inspanningen en voorbereidingen teniet hebben gedaan.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Michel na stoelincident: “Ik slaap niet goed meer. De film speelt constant door mijn hoofd””

  1. ““Ik slaap niet goed meer sinds het sofa-incident. De film blijft constant door mijn hoofd spelen.””
    Hij zegt er niet bij wélke film. Zou het die zijn met de 2 prostituees en een poolboy? Met 10?000€ maandsalaris kan je al eens gek doen

  2. Hebben ze in Brussel nog altijd niet gesnapt dat de Europese burger, Turkije helemaal niet in de EU wil en de financiele stromen naar Turkije wil stopgezet zien.

  3. “Ik was bang een incident te creëren.” aldus Charles Michel. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, voor schut laten zetten, is dat geen incident creëren? Meneer Michel, door uw lafheid en schuldig verzuim hebt u de waardigheid van uw ambt aangetast. Bij deze heeft u bewezen niet over de vereiste diplomatische vaardigheden te beschikken. Geef uw ontslag als blijk van amendering.

  4. De oprechtheid van de excuses van Charles Michel zijn niet te sonderen. Het verhindert hem niet om solo slim te spelen bij de communicatie over het resultaat van het onderhoud, door een foto te tweeten waarop hij alleen staat met Erdogan, door in persoon uitleg te geven over de overeengekomen strategie met diezelfde Erdogan. Mooie obsessie van superioriteit tov de Europees Commissievoorzitter, Ursula von der Leyen, wiens status en gezelschap hij straal negeerde. Weinigen zullen geloven dat zijn macho ellebogenwerk zonder bijbedoelingen geschiedde.

Plaats een reactie

Delen