Minstens 31 militairen gedood in hinderlaag in Nigeria

Illustratief. Foto: Shutterstock.

Uncategorized

Minstens 31 militairen gedood in hinderlaag in Nigeria

Kristof Luypaert

Jihadisten die banden hebben met terreurgroep Islamitische Staat (IS), hebben in het noordoosten van Nigeria minstens 31 militairen gedood. Het konvooi is op een weg in een hinderlaag gelopen. Onder de dode soldaten is ook de commandant, een luitenant-kolonel, aldus een legerofficier.

Militanten veroverden een legerbasis in het noordoosten van Nigeria. Daarbij kwamen meer dan 30 soldaten om voordat ze zich konden terugtrekken voor luchtaanvallen, zo meldt Reuters. De aanvallers zouden tot Islamitische Staat behoorden en raakten zondagmiddag de basis in de stad Mainok in de noordoostelijke staat Borno.

Door de toenemende onveiligheid in Nigeria zijn dit jaar al tientallen soldaten en burgers omgekomen. Iets meer dan een maand geleden zijn ongeveer 30 soldaten gedood. Dat gebeurde bij vier aanvallen door islamitische militanten in het noordoosten van Nigeria. Een militaire woordvoerder die eerst telefonisch instemde een verklaring te willen afleggen over het incident weigerde uiteindelijk verder commentaar te geven.

De militanten droegen militaire camouflage en arriveerden in ongeveer 16 artillerievoertuigen en zes militaire anti-tankvoertuigen, zei een van de soldaten. Na enkele uren veroverden ze de basis en vonden er luchtaanvallen plaats. Een bewoner zei dat de aanvallers ook het politiebureau van de stad in brand hebben gestoken.

Mainok ligt ongeveer 55 km van Maiduguri, de hoofdstad van de staat Borno. Een islamitische opstand heeft Noordoost-Nigeria meer dan een decennium geteisterd, waarbij meer dan 30.000 mensen om het leven zijn gekomen en minstens 2 miljoen mensen zijn ontheemd.

De provincie Islamitische Staat West-Afrika, die zich enkele jaren geleden losmaakte van Boko Haram, organiseert nu zijn eigen aanvallen op soldaten en burgers in de regio.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Minstens 31 militairen gedood in hinderlaag in Nigeria”

Plaats een reactie

Delen