Een tiental moskeeën uit het Brusselse vragen om een uitzondering te krijgen op de avondklok zodat ze tijdens de ramadan de komende weken avondgebeden kunnen organiseren. “Ik begrijp die vraag”, aldus burgemeester Emir Kir aan Bruzz. De kans is echter klein dat ze een uitzondering zullen krijgen.
Vandaag begint ook in ons land de ramadan, de islamitische vastenmaand. Voor het tweede jaar op rij wordt de ramadan overschaduwd door de coronamaatregelen en zijn familiefeesten of religieuze bijeenkomsten met meer dan 15 personen niet toegelaten. Bovendien geldt in Brussel nog steeds een avondklok vanaf 22u, maar dat gooit roet in het eten van het avondgebed.
Uitzondering?
Normaal gezien gaat dat avondgebed door omstreeks 22u30, maar de Moslimexecutive riep moskeeën eerder al op om dat te vervroegen naar 21u “zodat iedereen vóór de avondklok kan terugkeren”, maar dat lijken heel wat moskeeën niet te zien zitten. Bovendien zouden ze vanwege de 15 personen-regel meerdere avondgebeden willen organiseren, maar dat kan ook niet voor 22u. Daarom vragen ze nu een uitzondering op de avondklok.
“Zij zouden liever meerdere erediensten per avond organiseren, zodat ze meer dan 15 personen kunnen ontvangen”, legt burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir uit aan Bruzz. “Ik begrijp die vraag, want de regel van 15 personen houdt geen rekening met de totale oppervlakte van de moskee. In de andere gewesten kan het bovendien wel.”
Een imam bevestigt dat. “Een gebed voor maar 15 personen organiseren, is echt niet evident. Mochten wij een uitzondering krijgen op de avondklok tot middernacht, zoals in Vlaanderen en Wallonië, kunnen wij het avondgebed om 22.30 uur nog organiseren”, klinkt het. “We stellen onze vraag met een tiental moskeeën uit Sint-Joost en Schaarbeek, maar als ik met moskeeën uit andere gemeenten praat, hoor ik overal hetzelfde geluid.”
Het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) laat weten nog geen officiële vraag te hebben ontvangen, maar benadrukt aan Bruzz dat uitzonderingen op de avondklok enkel mogelijk zijn voor daklozen, essentiële beroepen en medische noodgevallen.