Moskeeën vragen uitzondering op avondklok. Foto Shutterstock.

Moskeeën vragen uitzondering op avondklok. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Moskeeën vragen uitzondering op avondklok voor ramadangebed

/

Een tiental moskeeën uit het Brusselse vragen om een uitzondering te krijgen op de avondklok zodat ze tijdens de ramadan de komende weken avondgebeden kunnen organiseren. “Ik begrijp die vraag”, aldus burgemeester Emir Kir aan Bruzz. De kans is echter klein dat ze een uitzondering zullen krijgen.

Vandaag begint ook in ons land de ramadan, de islamitische vastenmaand. Voor het tweede jaar op rij wordt de ramadan overschaduwd door de coronamaatregelen en zijn familiefeesten of religieuze bijeenkomsten met meer dan 15 personen niet toegelaten. Bovendien geldt in Brussel nog steeds een avondklok vanaf 22u, maar dat gooit roet in het eten van het avondgebed.

Uitzondering?

Normaal gezien gaat dat avondgebed door omstreeks 22u30, maar de Moslimexecutive riep moskeeën eerder al op om dat te vervroegen naar 21u “zodat iedereen vóór de avondklok kan terugkeren”, maar dat lijken heel wat moskeeën niet te zien zitten. Bovendien zouden ze vanwege de 15 personen-regel meerdere avondgebeden willen organiseren, maar dat kan ook niet voor 22u. Daarom vragen ze nu een uitzondering op de avondklok.

“Zij zouden liever meerdere erediensten per avond organiseren, zodat ze meer dan 15 personen kunnen ontvangen”, legt burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir uit aan Bruzz. “Ik begrijp die vraag, want de regel van 15 personen houdt geen rekening met de totale oppervlakte van de moskee. In de andere gewesten kan het bovendien wel.”

Een imam bevestigt dat. “Een gebed voor maar 15 personen organiseren, is echt niet evident. Mochten wij een uitzondering krijgen op de avondklok tot middernacht, zoals in Vlaanderen en Wallonië, kunnen wij het avondgebed om 22.30 uur nog organiseren”, klinkt het. “We stellen onze vraag met een tiental moskeeën uit Sint-Joost en Schaarbeek, maar als ik met moskeeën uit andere gemeenten praat, hoor ik overal hetzelfde geluid.”

Het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) laat weten nog geen officiële vraag te hebben ontvangen, maar benadrukt aan Bruzz dat uitzonderingen op de avondklok enkel mogelijk zijn voor daklozen, essentiële beroepen en medische noodgevallen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




10 gedachten over “Moskeeën vragen uitzondering op avondklok voor ramadangebed”

  1. Gedurende heel de pandemie zijn moslims oververtegenwoordigd bij ziekenhuisopnames en bezetting van bedden op intensieve zorgen. Allemaal ten koste van onze zorgverleners en onze sociale zekerheid. Het is genoeg geweest.

  2. Ze (de moslims) kunnen het niet laten: de islam prevaleert op de wet. Ze hebben het nooit anders gekend en zullen blijven aandringen tot we onze normen en wetgeving aanpassen.

  3. Het blijkt dat moslims oververtegenwoordigd zijn in de covid-afdelingen van de ziekenhuizen. Dat is onder meer vastgesteld in de Randstad Nederland en in Berlijn. Dat blijkt ook het geval te zijn in vele ziekenhuizen van ons land. Dat wordt immers bevestigd door anonieme bronnen op de covid afdelingen in die ziekenhuizen.
    In België bestaan er desbetreffend geen officiële statistieken omdat men bang is de waarheid aan het licht te brengen. Nochtans zou etnische profilering een deel van de oplossing kunnen zijn. Maar nee nog liever heel het land plat leggen en ganse sectoren zonder inkomen plaatsen dan een bevolkingsgroep te moeten wijzen op zijn verantwoordelijkheid. Uit recent Nederlands onderzoek blijkt ook dat hoe meer moslims een gemeente telt des te hoger het aantal ziekenhuisopnames ingevolge covid 19 is in die gemeente. En de moskeeën durven nu nog een uitzondering op de avondklok vragen voor het zogenaamde ramadangebed. Schroom is hun blijkbaar onbekend. Maar ja wat wil je dat volk is gewend hier altijd op zijn wensen bediend te worden.

  4. Vervoort zal wel bijdraaien en de moslims zullen een uitzondering krijgen.Vergeet niet dat ze tot het kiesvee van de PS behoren!De besmettingen in de moslimgemeenschap zullen binnenkort weer de hoogte ingaan wanneer de families dicht tegen elkaar aanschurken om te eten na het vasten!Somers begint als minister van Ontbinding en Moslimemancipatie te verzwakken want hij heeft hen nog geen gezegend feest (Eid Mubarak)toegewenst!

  5. Wij hebben met Pasen ook geen uitzondering gekregen. Waarom zou dan een filosofie die niet de onze is, en waarmee wij helemaal geen band mee hebben, dat wel moeten krijgen? Iedereen gelijk voor de wet.

  6. Als we in moslim land land waren en vroegen over pasen en kerstfeest zoiets,, dan zetten ze ons vast, de belgen moeten zich overal aan houden van de wet , en de moslims mogen wel vrij zijn ,, Maar zo werkt het niet ,,,, de avondklok is voor iedereen hetzelfde ,,, buiten de vrijgestelde die er wel recht op hebben .. de avondklok enkel mogelijk zijn voor daklozen, essentiële beroepen en medische noodgevallen. en dat is het.. wij mochten ook niet naar de nachtmis met kerstmis..Dus gewoon nee.

Plaats een reactie

Delen