Foto van protest tegen beslissing. Foto Photonews. © 00522321/Bestimage/Photo News - 10922340-210

Foto van protest tegen beslissing. Foto Photonews. © 00522321/Bestimage/Photo News - 10922340-210

Uncategorized

Moslim vermoordt joodse Sarah Halimi, maar ontloopt rechtszaak

Ruben Notteboom

In 2017 werd Sarah Halimi brutaal om het leven gebracht door een moslimextremist. Het Franse gerecht heeft hem echter “ontoerekeningsvatbaar” verklaard omdat hij onder invloed was van marihuana. Daarnaast wordt de dader niet beschuldigd van antisemitisme, hoewel hij haar volgens verschillende getuigen uitschold voor “duivelse Jodin”.

De man die de 65-jarige joodse vrouw om het leven bracht, heet Kobili Traoré. De moord was brutaal. Een uur lang sloeg hij de vrouw in elkaar en schopte hij haar terwijl hij verzen uit de Koran citeerde. Hij heeft haar daarna uit het raam gegooid terwijl hij “Allahu Akbar” riep, Allah is groot.

“Duivelse Jodin,” schreeuwde hij tijdens de moord op Sarah Halimi, maar “geen sprake van antisemitisme”

Tientallen getuigen hoorde hem haar uitschelden voor “duivelse Jodin”. Dit was volgens velen dus een rassenmoord, een antisemitische moord op een joodse vrouw door een moslimextremist. Maar het Franse gerecht oordeelde daar anders over. Hij werd niet in beschuldiging gesteld voor antisemitisme en het Franse Hof van Cassatie verklaarde hem zelfs ontoerekeningsvatbaar omdat hij wiet had gerookt.

Die uitspraak van het Hof van Cassatie betekent dus dat hij niet strafrechtelijk verantwoordelijk is voor zijn daden. Traoré is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en zal niet voor de rechtbank verschijnen. Israël zou hem volgens de BBC in principe wel strafrechtelijk kunnen vervolgen omdat het over een antisemitische misdaad gaat. Frankrijk levert echter geen Franse staatsburgers uit aan andere landen.

Ontoerekeningsvatbaar wegens drugs

De uitspraak van het Hof van Cassatie leidde tot veel verontwaardiging. 25.000 mensen kwamen in Parijs op straat op het Trocadéroplein. De voormalige Franse presidentsvrouw Carla Bruni en de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo waren ook aanwezig. De Franse president, Emmanuel Macron, kondigde aan dat hij een nieuwe wetgeving zal voordragen om deze situatie in de toekomst te vermijden. Hij betreurt dat criminelen een proces kunnen ontlopen door ontoerekeningsvatbaarheid te gebruiken indien ze drugs hebben gebruikt.

Michael Freilich (N-VA) reageert ook verontwaardigd. Hij begrijpt de protesten volledig. “Het kan niet zijn dat iemand zijn straf ontloopt wegens ontoerekeningsvatbaarheid omdat hij ‘high’ was van de marihuana,” klinkt het. Hij verwijst naar de Frans-joodse filosoof Bernard Henri-levy die ook aanwezig was op de manifestatie. “De grootste onmenselijkheid is niet die van de vreselijke misdaad zelf, maar van het Franse gerecht dat er niet in slaagt om dit als een vorm van antisemitisme te zien. We kunnen ons niet neerleggen bij deze onmenselijke gerechtelijke uitspraak, die dan ook herzien moet worden.”

“Ook in België mag dit niet gebeuren”

Daarnaast zal Freilich ook stappen ondernemen om dergelijke toestanden in België te voorkomen. Hij wil de minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open Vld) verzoeken ook een wettelijk kader te voorzien dat ervoor zorgt dat criminelen hun rechtszaak niet kunnen ontlopen. Mensen moeten, ook onder drugs, verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor hun daden vindt Michael Freilich.

Michael Freilich stelde Van Quickenborne drie vragen. Eerst en vooral wil hij weten of dit ook in België kan gebeuren. “Kunnen bij ons daders ontoerekeningsvatbaar verklaard worden ten gevolge van intoxicatie?”, klinkt het. Daarnaast vraagt hij wat de minister daar tegen zal doen indien dit het geval is. Ten slotte vroeg hij aan Van Quickenborne of er “volgens u in casu wel sprake is van antisemitisme.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

9 gedachten over “Moslim vermoordt joodse Sarah Halimi, maar ontloopt rechtszaak”

  1. Wraakroepend. Stel je nu eens voor dat een joodse fanaticus een moslima had gedood na het roken van marihuana. ONMOGELIJK dat een rechter dan de dezelfde uitspraak had gedaan. De pamperaars zijn geestesziek zonder het te beseffen.

  2. Die “vrouwvriendelijke” moslimcultuur, zeg maar moslim-dictatuur” boezemt ook in Frankrijk angst in bij de magistraten, die hopen met dergelijke gerechtelijke “dwalingen” niet zelf in het vizier te komen van die brave moslims!

  3. Geweldig toch!? Nog even en die terreurgroepen komen naar hier. Als ze worden gepakt ginder is de straf onmenselijk, maar hier zouden ze je Champagne bloemen en een cheque geven. Om eerlijk te zijn verschiet ik ervan dat wij nog niet in een terreur maatschapij zitten… Maar lang duurt het denk ik niet meer.

  4. Die uitspraak van het Hof van Cassatie betekent dus dat hij niet strafrechtelijk verantwoordelijk is voor zijn daden (texto). Sommigen pleiten dus om de ontoerekeningsvatbaar van een dader juridisch af te wijzen indien het slachtoffer joodse roots zou hebben. Zeer extreem maar het kadert met de theorie van het uitverkoren volk van Jahweh.

Plaats een reactie

Delen