Curaçao. Foto Shutterstock.

Curaçao. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Nachtmerriescenario in Curaçao: geen bedden meer op intensieve zorg

Ruben Notteboom

Het nachtmerriescenario voor de ziekenzorg is realiteit geworden in Curaçao. De ziekenhuisbedden op de afdeling intensieve zorg zouden volledig volzet zijn. Het ziekenhuis moet dus nu improviseren of patiënten weigeren.

De CMC, het Curaçao Medical Centre, is een gloednieuw ziekenhuis. Hun afdeling intensieve zorg is ook volledig volzet. Normaal waren er maar 16 bedden, maar ondertussen is dat aantal opgetrokken naar 30. In totaal liggen er 104 coronapatiënten in het CMC.

Binnenkort geen ruimte meer voor beademingsapparatuur

Dat klinkt niet zoveel, maar er zijn 500 nieuwe coronagevallen in de laatste 24 uur vastgesteld en met een populatie van slechts iets meer dan 164.000 is dat een enorme klap. Momenteel kan men nog extra ruimte regelen om mensen aan beademingsapparatuur te leggen, maar de opties beginnen stilaan op te raken.

The New York Times meldt dat Curaçao het zwaarst getroffen gebied is qua inwoners, met 177 op de 100.000 inwoners die besmet zijn met corona. Woordvoerder Germaine Gibbs van het ziekenhuis CMC noemt de situatie alarmerend. Volgens NOS beweert ze dat er in één uur tijd soms vijf wagens binnenkomen met patiënten.

Vooral Britse variant heerst in Curaçao

Om deze enorme hoeveelheid aan patiënten op te vangen, worden vrijwilligers gemobiliseerd. Daarnaast is een oud ziekenhuis, het Sint-Elisabeth Hospitaal, opnieuw geopend voor niet-covidzorg. Het CMC kan zich op die manier volledig op de pandemie focussen.

Curaçao, als onderdeel van het Koninkrijk Nederland, vroeg ook alvast hulp aan Nederland. Ook Aruba en Bonaire werden om hulp gevraagd, maar ook die gebieden zijn zwaar belast. Daarom neemt Curaçao enkele nieuwe maatregelen. De avondklok wordt vervroegd naar 19:00, essentiële winkels moeten dicht om 18:00. Het eiland heeft vooral te kampen met het Britse variant. Meer dan 90% van alle nieuwe gevallen betreft dit variant.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen