De eerste zwart-witbeelden gemaakt door Ingenuity (NASA)

De eerste zwart-witbeelden gemaakt door Ingenuity (NASA)

Uncategorized

NASA schrijft geschiedenis: eerste helikoptervlucht op andere planeet

Pieter Van Berkel

De helikopterdrone Ingenuity heeft op maandag met succes een korte op-en-neer-vlucht uitgevoerd op Mars. Daarmee schrijft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA geschiedenis.

Er werd gejuicht in het NASA-Jet Propulsion Laboratory in Californië, toen de ingenieurs de beelden ontvingen van Ingenuity op Mars. Daarmee rijft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap opnieuw een primeur op Mars binnen.

De onbemande drone vloog niet hoger dan drie meter, gedurende een dertigtal seconden, om daarna terug te landen op het oppervlak van Mars. Er werden beelden opgenomen door een camera aan boord van het toestel. Ondertussen werd de vlucht ook gefilmd door Marsverkenner Perserverance, die op enige afstand stond.

Na de geslaagde testvlucht zou NASA nog vier vluchten met de drone kunnen uitvoeren. De komende weken volgen nog andere tests. Daarna zal Perserverance de helikopter achterlaten en verder rijden naar een rivierdelta langs de Jezero-krater. Daar hoopt men onder meer sporen van leven te vinden. De hele missie kostte 2,7 miljard dollar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen