Nederland stopt vaccinatie AstraZeneca voor mensen onder de 60 jaar na overlijden vrouw

Foto: AstraZeneca. Shutterstock.

Uncategorized

Nederland stopt vaccinatie AstraZeneca voor mensen onder de 60 jaar

Kristof Luypaert

Vandaag besliste Nederland om, net als Duitsland eerder deze week, per direct te stoppen met vaccinaties met het AstraZeneca vaccin voor mensen onder de zestig. Het gaat om een tijdelijke stop tot en met 7 april. Dat besliste het ministerie van Volksgezondheid na overleg met het RIVM, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Gezondheidsraad. Dat meldt ‘De Telegraaf’.

Directe aanleiding voor de maatregel zijn vijf meldingen in Nederland van ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Het gaat om „uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.” Soortgelijke meldingen kwamen ook eerder uit andere EU-landen.

Nederland annuleert nu minstens 10.000 afspraken voor vaccinaties met AstraZeneca van mensen die jonger dan 60 jaar zijn. Ook de mensen uit die groep die vandaag in de rij stonden te wachten bij een vaccinatielocatie kunnen niet meer ingeënt worden.

De overheid heeft besloten tijdelijk te stoppen met het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca voor mensen onder de 60. Dit besluit is genomen vanwege mogelijke bijwerkingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen